Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Δραπετσώνας»




Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Δραπετσώνας προτίθεται να συνδιοργανώσει επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο σε συνεργασία με α) τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Πειραιά β) την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Πειραιά γ) τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών θεμάτων και τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας της ΔΠΕ Α΄ Αθήνας δ) την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Γ΄ Αθήνας και ε) το τμήμα Παιδείας και το τμήμα  Δημοτικών  Βιβλιοθηκών  του  Δήμου  Κερατσινίου  Δραπετσώνας   με  θέμα:


«Αντίκτυπος του αστικού περιβάλλοντος στον σύγχρονο άνθρωπο και προώθηση στρατηγικών ευημερίας: μια ολιστική προσέγγιση για το ευ ζην».


Το διήμερο σεμινάριο, συνολικής διάρκειας 11 (έντεκα) διδακτικών ωρών, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 εξ αποστάσεως μέσω Webex, ώρες 18:00-21:00 και δια ζώσης το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, ώρες 08:30-14:30.

Θα διεξαχθεί στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Δραπετσώνας και τον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ενδεικτικό πρόγραμμα.

 To σεμινάριο απευθύνεται σε 80 εκπαιδευτικούς ΔΠΕ Α΄ Αθήνας, ΔΠΕ Γ΄ Αθήνας, ΔΠΕ Πειραιά & ΔΔΕ Πειραιά.

 Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/hCLjLZedvSZcHWLx6, αλλά και να επιλέξουν τα εργαστήρια που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Τα εργαστήρια θα γίνουν σε δύο ζώνες, οπότε κάθε εκπαιδευτικός καλείται να συμπληρώσει στη φόρμα τα δύο εργαστήρια που επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους/ες εκπαιδευτικούς παρακολουθήσουν και τις δύο μέρες του σεμιναρίου.

 

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Στο έγγραφο που ακολουθεί επισυνάπτονται ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ και το ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του σεμιναρίου.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε Γ' Αθήνας...

Πρόσκληση στο 7ο Φεστιβάλ Ρητορικής: «Σκέφτομαι... Εκφράζομαι... Επικοινωνώ... Μιλώντας για τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα»


Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α‘, Δ Αθήνας και Πειραιά, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνουν το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: Μιλώντας για τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα», για μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Το 7ο Φεστιβάλ Ρητορικής καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να ταξιδέψουν στον κόσμο των παιχνιδιών, από το χθες έως το σήμερα. Μέσα από τον πλούτο της παράδοσης και τη μαγεία της σύγχρονης δημιουργικότητας, να ανακαλύψουν πως τα παιχνίδια δεν είναι απλώς διασκέδαση, αλλά ένας τρόπος να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε. Πώς συνδέει το παιχνίδι γενιές και πολιτισμούς; Ποια είναι η θέση του στο ψηφιακό παρόν; Προσκαλούμε τα παιδιά να φέρουν τις ιδέες, τις λέξεις και τη φαντασία στο προσκήνιο, μέσα από ζωντανές συζητήσεις. Γιατί το παιχνίδι είναι το διαχρονικό μέσο, για να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας και να μοιραζόμαστε ό,τι μας κάνει μοναδικούς.

Το Φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια επιμορφωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., σχετικά με το εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. πρόγραμμα «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ». Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών/ τριών χάρη στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου μέσα από την εκφραστική και ερμηνευτική ανάγνωση κειμένων, τη σαφή και ζωντανή έκφραση ιδεών και την ανάπτυξη της επιχειρηματολογικής ικανότητας. Πρόκειται για

δεξιότητες ζωής που προϋποθέτουν την εξοικείωση με την έκθεση σε ανοιχτό ακροατήριο και την καλλιέργεια της κριτικής και αποκλίνουσας σκέψης. Ταυτόχρονα, πρόκειται για βασικές δεξιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε ενεργό πολίτη. Ο αυθορμητισμός των παιδιών αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η ζωντάνια, η φρεσκάδα και η φαντασία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λόγου τους, ο οποίος μέσω του προγράμματος αυτού μπορεί να ασκηθεί και να οργανωθεί.

        Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να δηλώσουν τη συμμετοχή μαθητών/τριών τους στο Φεστιβάλ, καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο https://forms.gle/TDvXGyHHaZqoHWAh6 μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 (αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, αντιγράψτε τον και επικολλήστε τον στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας).

               ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συνοπτικά)

         Οι μαθητές/τριες μπορούν να συμμετάσχουν στις εξής κατηγορίες:

α) εκφραστικής ανάγνωσης (μαθητές/ήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων) 

β) αυθόρμητου λόγου (μαθητές/ήτριες των Δ΄, Ε και ΣΤ΄ τάξεων),

γ1) επιχειρηματολογίας μέσα    από    το    ρητορικό    παιχνίδι    «Η    Κολοκυθιά    των Επιχειρημάτων» (μαθητές/ήτριες αποκλειστικά της Ε΄ τάξης),

γ2} επιχειρηματολογία μέσα από το ρητορικό παιχνίδι «Η Σκυταλοδρομία των Επιχειρημάτων» (μαθητές/ήτριες αποκλειστικά της Στ΄ τάξης).


  •  Επισυνάπτεται Παράρτημα σύντομης  περιγραφής κάθε κατηγορίας και το έγγραφο με τους όρους συμμετοχής στο Φεστιβάλ.
  • Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών θα είναι περιορισμένος, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρευρεθούν άλλοι/ες μαθητές/ήτριες πέραν αυτών που λαμβάνουν μέρος σε κάποια από τις κατηγορίες του φεστιβάλ.

     Όλοι/ες οι μαθητές/ήτριες που θα συμμετάσχουν, καθώς και οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί τους θα λάβουν Έπαινο Συμμετοχής.

 Το ακριβές πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί το αργότερο μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του, μετά την οριστικοποίηση των συμμετοχών.

     Επισυνάπτονται:

  • Αναλυτικές οδηγίες συμμέτοχης στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής – ΙΡΕΣΕ,2025
  • Υλικό για το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής, 2025. Κατάλογος με προτεινόμενα βιβλία για ανάγνωση 
  • Το υλικό για το φεστιβάλ βρίσκεται επίσης στο:     https://drive.google.com/drive/folders/1RzwxifIblvsAmUA85vMN8O6P6FEabz22?usp=sharing


Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε Γ' Αθήνας...

Παράρτημα 

Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση πολυμέσων «Beyond Destruction – Ρόδος, Θεσσαλία, Έβρος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και ώρα 3.30-4.30μμ.

        


H  Δ/νση Α/θμιας  Εκπ/σης ​Γ’ Αθήνας, δια της  Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Δ/νση Π.Ε  Α’ Αθήνας στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου: “Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής” και του ειδικού αφιερώματος «Τέχνη και κλιματική αλλαγή» διοργανώνει  εικαστική επίσκεψη στην έκθεση πολυμέσων​ «Beyond Destruction – Ρόδος, Θεσσαλία, Έβρος»​ στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16 /Κολωνάκι )την Παρασκευή  31 Ιανουαρίου και ώρα 3.30-4.30μμ.

 

Στοιχεία για την έκθεση «Beyond Destruction – Ρόδος, Θεσσαλία, Έβρος»

Το 2023, η Ελλάδα επλήγη από μια σειρά ολέθριων φυσικών καταστροφών. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες στοίχισαν πολλές ζωές και άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα σπίτια, ρημαγμένα τοπία και ολόκληρες κοινότητες βυθισμένες στην απώλεια και την αβεβαιότητα.

Ο φωτογράφος Ilir Tsouko και δημοσιογράφος Anja Troelenberg έκαναν ένα μεγάλο οδοιπορικό στη Ρόδο, τη Θεσσαλία και τον Έβρο, καταγράφοντας τις πολύπλοκες ανθρώπινες αντιδράσεις οι οποίες μαρτυρούν την απόγνωση αλλά και την ελπίδα, την καταστροφή αλλά και την ανθεκτικότητα.

 Το πλούσιο υλικό αυτού του οδοιπορικού, που παρουσιάζεται τώρα σε μια έκθεση στο Goethe-Institut Athen, αποτελείται από φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες, που δίνουν τον λόγο στους ίδιους τους ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή και αποτυπώνουν τα αντιθετικά συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.

Το πρότζεκτ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης και μπορείτε να δείτε περισσότερα σε αυτή την έκδοση.

https://gr.boell.org/sites/default/files/2024-12/beyond_destruction-magazine_a4_web.pdf

Η επίσκεψη απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των Δ/νσεων  Π.Ε.  Α’ και Γ΄ Αθήνας.

Διαθέσιμες 15 θέσεις ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης  με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα .

    Οι ενδιαφερόμενοι/ες  εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής https://forms.gle/CSPVJmEz7Juso6mG7 μέχρι την Πέμπτη 30/01/2025 (αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, αντιγράψτε τον και επικολλήστε τον  στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας).

   Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο email που θα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...

Διαβιβαστικό...

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτική συνάντηση στο ‘Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και ώρα 17.00 – 18.30


Οι  Δ/νσεις Α/θμιας  Εκπ/σης Α’ και Γ’ Αθήνας, δια των  Υπευθύνων  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου: “Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής” σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνουν επιμορφωτική συνάντηση τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και ώρα 17.00 – 19.00 με  θέμα:

             «Βιωσιμότητα και Τέχνη: Φτιάξε το δικό σου έργο»

Σκοπός της συνάντησης:
Η συνάντηση στοχεύει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε ζητήματα που συνδυάζουν τη σύγχρονη τέχνη με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη γνώση με το καλλιτεχνικό και επιστημονικό έργο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα
Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) .

     Το πρόγραμμα:
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα:
«Πώς μπορώ να εκτυπώσω μία φωτογραφία με τη βοήθεια του ήλιου; Μπορώ να κάνω τέχνη με τη φύση και να αφήσω το δικό μου ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή;»
Μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό έργο κυανοτυπίας. Το πρόγραμμα εστιάζει στο θέμα της αειφορίας, αντλώντας έμπνευση από έργα σύγχρονων μορφών βιώσιμης τέχνης ή τέχνης που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα. Μέσα από βιωματικές και εικαστικές δράσεις, θα ανακαλύψουμε τη σύνδεση ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της τέχνης, περνώντας το δικό μας μήνυμα ενάντια στην κλιματική κρίση.

Στόχος του προγράμματος:

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως μέλη της κοινωνίας μας για τις πραγματικές επιπτώσεις στον πλανήτη, προτείνοντας ένα πράσινο μέλλον.

        Σχεδιασμός/Υλοποίηση:

Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός

(https://www.snfcc.org/education/viosimotita-kai-techni-ftiaxe-to-diko-soy-ergo/ )

        Χώρος υλοποίησης επιμορφωτικής συνάντησης:

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα 

Χάρτης: https://maps.app.goo.gl/PhmubuiWTVYtCRwv.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 30 εκπαιδευτικούς (15 από κάθε Διεύθυνση) και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των Δ/νσεων  Π.Ε.  Α’ και Γ΄ Αθήνας. 

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής https://forms.gle/TukapFtiwsS6CSo89 μέχρι την Πέμπτη 23/01/2025 (αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, αντιγράψτε τον και επικολλήστε τον  στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας).

   Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο email που θα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο Σχολεία για το κλίμα στην ιστοσελίδα του https://schools4climate.weebly.com/

Αιτήσεις συμμετοχής στο Δίκτυο μέσω της φόρμας https://forms.gle/9P7m6hz9nBLssJWu8