Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Πρόσκληση συμμετοχής σε Φεστιβάλ Τέχνης στο ‘’Ίδρυμα Takis’’- Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες.

                  


       Η  Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας, δια της  Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου: “Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής” και του θεματικού αφιερώματος Τέχνη και κλιματική αλλαγή, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας και το Ίδρυμα Takis-Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες, συνδιοργανώνουν Φεστιβάλ Τέχνης στο Χώρο του Ιδρύματος (Δερβενακίων τέρμα, Γεροβουνό, Καματερό) το Σάββατο 17/5/2025 ώρα 11-15.00, με θέμα:

«Τέχνη και Περιβάλλον: η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής!»

 Στη φάση της προετοιμασίας για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ έχει προηγηθεί επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών σε ζητήματα σύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με την προστασία του περιβάλλοντος με  βιωματικά εργαστήρια, γνωριμία με το καλλιτεχνικό και επιστημονικό έργο του καλλιτέχνη, παροχή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, επισκέψεις των σχολείων στο  Μουσείο που έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν, με στόχο τη σύνδεση των μαθητών με την τέχνη και τη βιωσιμότητα.


Προτρέπουμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συνεχίσουν τη δημιουργική τους  ενασχόληση με τη θεματική "Τέχνη και Περιβάλλον", εμπνεόμενοι από το έργο του Takis, και να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2025 (11:00 – 15:00)  στο ‘’Ίδρυμα Takis’’.

 Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’, Γ’ Αθήνας και το ‘’Ίδρυμα Takis’’, αποτελώντας μια ξεχωριστή γιορτή δημιουργικότητας, καλλιτεχνικής έκφρασης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Στο Φεστιβάλ μπορούν να συμμετέχουν με έργα τους  :
·      σχολεία και μαθητές που υλοποιούν γενικά πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,
·      σχολεία και μαθητές που συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολεία για το κλίμα,
·   σχολεία και μαθητές που  επισκέφθηκαν ή πρόκειται να επισκεφθούν το ‘’Ίδρυμα Takis’’κατά              τη σχολική χρονιά 2024-2025,
·   εκπαιδευτικοί ΠΕ08- Καλλιτεχνικών που επιθυμούν να αναδείξουν το έργο του καλλιτέχνη και           να προτρέψουν τους μαθητές τους να συμμετέχουν,
·      εκπαιδευτικοί μεμονωμένοι που εμπνέονται γενικότερα από το έργο του καλλιτέχνη.

Μέσα από την τέχνη και τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, οι μαθητές θα μπορέσουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να αναδείξουν τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

 Προτεινόμενες δημιουργίες για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Τέχνη και Περιβάλλον: η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής!»

 1. Γλυπτά από Φυσικά και Ανακυκλώσιμα Υλικά                                                                       

2. Ζωγραφικοί Πίνακες και Μεικτές Τεχνικές                                                                               

3. Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις                                                                                 

4. Εικαστικές Εγκαταστάσεις (ArtInstallations)                                                                            

5 . Ελεύθερη έκφραση

 Οδηγίες για τη Συμμετοχή

Όλα τα έργα θα συνοδεύονται από μια σύντομη παρουσίαση (έως 200 λέξεις), η οποία   θα περιλαμβάνει:
·      Τον τίτλο του έργου.
·       Μια περιγραφή της έμπνευσης και της ιδέας πίσω από τη δημιουργία.
·       Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τη σημασία τους για το περιβάλλον.

   ·       Το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν οι μαθητές.

 Κρίσιμες ημερομηνίες:

      Οι συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν έως την Tετάρτη 19 Μαρτίου 2025  στην  ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/Vxg8KJGZ5XXiZTp16, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και παρουσίαση των έργων στο Φεστιβάλ.

Ø  Παράδοση έργων: μέχρι Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 στη Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας                          (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) ή στον χώρο του Ιδρύματος Takis.
Ø  Έκθεση έργων: Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαΐου 2025.

          Ø  Απομάκρυνση έργων από την έκθεση: Δευτέρα 19 Μαΐου 2025.

 Την ημέρα του Φεστιβάλ, οι μαθητές/τριες μπορούν να προσέλθουν στον χώρο διεξαγωγής είτε οργανωμένα με το σχολείο τους είτε συνοδευόμενοι από τους γονείς/κηδεμόνες τους, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή και τη διάχυση των μηνυμάτων της εκδήλωσης και στις οικογένειες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των παιδιών, να ευαισθητοποιηθούν για τη σχέση τέχνης και περιβάλλοντος και να συμμετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

Για το έργο του Takis μπορείτε να  δείτε περισσότερα στο site  https://takisfoundation.org/el/ και το κανάλι του Ιδρύματος  στο You Tube https://www.youtube.com/@takisfoundation7730  όπου έχουν δημιουργηθεί 5 διαφορετικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα. Και το Virtual Tour 360o   https://takisfoundation.org/el/virtual-tour-360/ .

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο Σχολεία για το κλίμα στην ιστοσελίδα του https://schools4climate.weebly.com/.

Αιτήσεις συμμετοχής στο Δίκτυο μέσω της φόρμας https://forms.gle/9P7m6hz9nBLssJWu8.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε Γ' Αθήνας... 


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

ΘΕΜΑ: Διαδικτυακή ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος «Τροφή για Δράση»

 



Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και Λάρισας, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα, με τίτλο:

                   «Παρουσίαση του Προγράμματος Τροφή για Δράση»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, και ώρες 17:30 - 19:30. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη και τον συντονισμό της UNICEF, στοχεύει στην υιοθέτηση από τα παιδιά επιθυμητών πρακτικών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικές συμπεριφορές:

 1. Κατανάλωση νερού                                                                                                                                   2. Μείωση του καθιστικού χρόνου                                                                                                               3. Υιοθέτηση υγιεινού πρωινού και ενδιάμεσων γευμάτων                                                                         4. Ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας. 

Η ημερίδα έχει στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την εργαλειοθήκη του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένο υλικό για εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, καθώς και για τις οικογένειες των παιδιών. Η τελική επιδίωξη των φορέων του προγράμματος είναι να εδραιωθούν οι επιθυμητές συμπεριφορές, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, δημιουργώντας μια ολιστική προσέγγιση που ενισχύει την υγεία και ευεξία των παιδιών, ενώ παράλληλα εμπλέκει ενεργά την οικογένεια στη διαδικασία.

Απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται. Οι ενδιαφερόμενες/οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/qr3dLgPR51gnB1yQ7 μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 11.00 π.μ. (αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, αντιγράψτε τον και επικολλήστε τον στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας). Οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν στο e-mail που θα δηλώσουν στη φόρμα εγγραφής τον σύνδεσμο παρακολούθησης. Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν κατά το τρέχον σχολικό έτος σχετικό πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. 

Ενδεικτικό πρόγραμμα

17.15-17.30

Είσοδος στη διαδικτυακή πλατφόρμα webex

17.30–17.45

Παρουσίαση του ζητήματος της παιδικής παχυσαρκίας και της Εθνικής Στρατηγικής: Το πρόγραμμα ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ  και οι εργαλειοθήκες του

17.45 – 18.00

 Ο Οδηγός του εκπαιδευτικού για το Νηπιαγωγείο, Κωνσταντίνα Χατζημίχου, Υπεύθυνη Σχ. Δραστηριοτήτων Δ/νσης Π.Ε. Λάρισας

18.00 – 18.15

Ο Οδηγός του εκπαιδευτικού για το ΔημοτικόΣχολείο, Τριαντάφυλλος Δούκας, Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Δ/νσης Π.Ε. Α’ Αθήνας

18.15 – 18.30

Ο Οδηγός για τους γονείς,  Καλλιόπη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Α’ Αθήνας

18.30-18.45

ΜΟΟC, εξ αποστάσεως ασύγχρονη επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς, Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Γ’ Αθήνας

18.45-19.00

 Ένα Σχολείο δουλεύει με τη μέθοδο της ολιστικής σχολικής προσέγγισης για την προαγωγή της υγείας,Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Α’ Αθήνας

 19.00-19.15

Προωθώντας τη δικτύωση των εκπαιδευτικών: επόμενες συναντήσεις, καλές πρακτικές, τελική παρουσίαση.

Συζήτηση


Για την καλύτερη προετοιμασία σας, σας προτείνουμε να περιηγηθείτε στους ψηφιακούς πόρους του προγράμματος και να εγγραφείτε με ατομικούς κωδικούς.

1.Ιστοσελίδα της Εθνικής Στρατηγικής:https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr/

2. Πλατφόρμα της επιμόρφωσης (https://paxisarkiakaipaidiepimorfosi.gr/). Σας προτρέπουμε να εγγραφείτε και να λάβετε την 7ωρη εξ αποστάσεως επιμόρφωση που οδηγεί και σε πιστοποίηση.

3. Πλατφόρμα για την Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση: https://www.paxisarkiakaipaiditoolboxes1.gr/?start=1


Έγγραφο Διεύθυνσης Π.Ε Γ' Αθήνας...

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

«Εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) κατά το σχολικό έτος 2024-2025»

                                           

Σας ενημερώνουμε για τη δυνατότητα επίσκεψης στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.).

Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση επίσκεψης σε έως δύο (2) Κ.Ε.ΠΕ.Α., εκ των οποίων:

  • Ένα (1) εντός της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Αττικής
  • Ένα (1) από τις υπόλοιπες Π.Δ.Ε. της χώρας

Κ.Ε.ΠΕ.Α. στην Π.Δ.Ε. Αττικής

Για την Π.Δ.Ε. Αττικής, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα από τα ακόλουθα πέντε (5) Κ.Ε.ΠΕ.Α.:

  1. Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αργυρούπολης
  2. Κ.Ε.ΠΕ.Α. Δραπετσώνας
  3. Κ.Ε.ΠΕ.Α. Λαυρίου
  4. Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευσίνας
  5. Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνη Τρίτση

Σημείωση: Δεν προβλέπεται κάλυψη δαπανών φιλοξενίας στο Τεχνικό Δελτίο του Έργου. Οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τον συγκεντρωτικό πίνακα προγραμμάτων όλων των Κ.Ε.ΠΕ.Α.:
🔗 Πίνακας προγραμμάτων Κ.Ε.ΠΕ.Α.

Υποβολή αιτήσεων

Για την Α/θμια Διεύθυνση Γ' Αθήνας, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την Τετάρτη 12/02/2025:
📌 Φόρμα Γ' Αθήνας

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Προγράμματα Κ.Ε.ΠΕ.Α.  της Π.Δ.Ε. Αττικής (μόνο για Ν/γειο και  Δημοτικό Σχολείο)

ΚΕΠΕΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

1) «Δάσος - Περιαστικό πράσινο» - (για Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

2) «Δασικές πυρκαγιές - αποκατάσταση τοπίου» - (για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

3) «Το νερό - τα ρέματα» - (για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

4) «Η θάλασσα» - (για Γ’, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

5) «Επικονίαση σε φρυγανικά οικοσυστήματα» - (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού)

6) «Ο κήπος του ΚΠΕ - το πράσινο στην πόλη» - (για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

       7) «Ενέργεια - Κλιματική Αλλαγή» (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού)

8) «Κυκλοφοριακό - Ατμοσφαιρική ρύπανση» (για Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

9) «Γνωριμία με το Δάσος» - (για Α΄, Β’ Δημοτικού)

10) «Μια μέρα στην ακροθαλασσιά» - (για Α΄, Β’ Δημοτικού)

Πληροφορίες για τη δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας http://www.kpea.gr/programmata.php


ΚΕΠΕΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

1.      Ιχνηλατώντας τις αλλαγές ενός τόπου στο χρόνο: αλλαγές στις χρήσεις, αντιλήψεις και αξίες - (Ε, ΣΤ, Δημοτικού)

2.      Στον πηγαιμό για τους δημόσιους χώρους: μου προσφέρουν …. τους φροντίζω; - (Νηπ, Α’, Β’, Γ’, Δ΄, Ε’, Στ΄ τάξη Δημοτικού)

3.      «Ζώντας σε μια βιώσιμη πόλη: από τα δικαιώματά μας στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης - (ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού).

4.      Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά - (Β’, Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού)

5.      Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: Αλιεία - (Β’, Γ’, Δ’, Ε, ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού)

6.      Δεν πετάω … ανακυκλώνω - (Νηπ, Α’, Β’ τάξη Δημοτικού)

7.      Νοιάζομαι για τους Θησαυρούς της Γης: Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω - (Γ’, Δ’ τάξη Δημοτικού)

8.      Φυσικοί πόροι και διαχείριση απορριμμάτων - (Ε, ΣΤ, Δημοτικού)

9.      Γοργονοερωτήματα για Θαλασσοπροβλήματα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θαλάσσια ρύπανση -  (Νηπ, Α’, Β’τάξη Δημοτικού)

10.  Ταξιδεύοντας με ένα γιλέκο στη θάλασσα της παγκοσμιοποίησης - (Ε, ΣΤ, Δημοτικού)

11.  Οι πρόσφυγες του 1922 στη Δραπετσώνα: χαρτογραφώντας τη μνήμη μιας προσφυγικής γειτονιάς – (ΣΤ’  Δημοτικού)


ΚΕΠΕΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

1.      Αργύρου πηγή - (Ε, ΣΤ, Δημοτικού)

2.      Στον δρόμο του μεταλλωρύχου - (Ε’, Στ΄ τάξη Δημοτικού)

3.      Το δάσος έχει τη δική του ιστορία - (Νηπ, Α’, Β’, Γ’, Δ΄, Ε’, Στ΄ τάξη Δημοτικού)

4.      Τίποτα δεν πάει χαμένο - (Νηπ, Α’, Β’, Γ’, Δ΄, Ε’, Στ΄ τάξη Δημοτικού)

5.      Γιαλό γιαλό - (Νηπ, Α’, Β’, Γ’, Δ΄, Ε’, Στ΄ τάξη Δημοτικού)

6.      Ένα νέο δάσος γεννιέται – (Δ’, Ε, ΣΤ, Δημοτικού)

7.      Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: μελετώ την αρχιτεκτονική, κατανοώ τους ανθρώπους - (Ε’, Στ΄ τάξη Δημοτικού)

8.      Αυτός ο κήπος ο μικρός ο μέγας - (Γ’, Δ’, Ε, ΣΤ, Δημοτικού)


ΚΕΠΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

α) Για τα σχολικά τμήματα της Α/θμιας Εκπαίδευσης

Α/Α

Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος

Διάρκεια/Ημέρα

Τάξεις

Μέγιστος αριθμός μαθητών

1

Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού

1

Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’

27

2

Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες… στην αειφορία

1

Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’

27

3

Μικροί εξερευνητές στη θάλασα (πιλοτικό)

1

Α’, Β’

 

4

Φροντίζω την πόλη και τη θάλασσα-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΔΥΕΠ

1

Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’

27

5

Κλιματική αλλαγή: το δικό μας 2050 (πιλοτικό)

1

Ε’, ΣΤ’

27

6

Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας (εξ αποστάσεως)

1

Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’

27

7

Αναζητώντας την Αειφορία στην πόλη (Εξ αποστάσεως)

1

Ε’, ΣΤ’

27

8

Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας (εξ αποστάσεως)

1

Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’

27

 


ΚΕΠΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ

 α) Για τα σχολικά τμήματα της Α ́/θμιας Εκπαίδευσης:

1.   «Στο Πάρκο Τρίτση περπατώ τους θησαυρούς του για να βρω». Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού

2. «Παρκ-άροντας Aειφορικά: Ανακαλύπτω και Προστατεύω τους Θησαυρούς του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”». Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού

3. «Ένας υγρότοπος στην πόλη μας». Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού

4. Αναζητώντας τα μυστικά του Πάρκου Τρίτση: Μια ψηφιακή προσέγγιση. Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. : http://kepea-parkou-antoni-tritsi.att.sch.gr .

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας....

Σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ...