Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτση, στις 28 Ιανουαρίου 2023 με τίτλο: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση ως πεδίο Εκπαίδευσης για την Αειφορία»

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτση προτίθενται να διοργανώσει επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο, στις 28 Ιανουαρίου 2023, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αθμιας & Βθμιας Εκπ/σης Γ΄& Δ΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για  40 εκπαιδευτικούς των ως άνω Διευθύνσεων (10 από κάθε Διεύθυνση) με θέμα: 
«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης ως πεδίο Εκπαίδευσης για την Αειφορία»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν την ιστορία του  Μ. Πάρκου Α. Τρίτση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αναλυτικότερα,  το σημαντικό ρόλο του πάρκου στην τοπική ανάπτυξη, τις πολλαπλές λειτουργίες του, τη πληθώρα δραστηριοτήτων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, που φιλοξενεί αλλά και το ρόλος του ως χώρου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που το καθιστούν  πεδίο αστικής αειφόρου ανάπτυξης και εκπαίδευσης για την αειφορία.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση,  στην αίθουσα σεμιναρίων στις εγκαταστάσεις της «Πύργος Βασιλίσσης Α.Ε.» (Χάρτης)  το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 και ώρες 09:30-14:30 και θα έχει συνολική διάρκεια πέντε διδακτικών ωρών.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, καλούνται να το δηλώσουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/cpVmwsMSvP1N3orLA μέχρι την Παρασκευή 09/12/22.


                                                         ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
                                                     ΣΑΒΒΑΤΟ 28  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023
 
09:30 – 09:45 Προσέλευση
09:45 – 10:00 Χαιρετισμοί
Α΄ Μέρος
Εισηγήσεις
10:00  –  10:30  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Επιστήμη των Πολιτών σε αστικά πάρκα: παιδαγωγικές συνέργειες και μαθησιακές ευκαιρίες με στόχο την Αειφορία» - Δρ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία και Πράξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ)- ΕΚΠΑ
10:30  – 11:00  «Η συμβολή των αστικών πάρκων στην πορεία διασφάλισης της αστικής βιωσιμότητας: Υποδείγματα σχεδιασμού και εφαρμοσμένα παραδείγματα» - Ευστράτιος Μάνος, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, MSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Σύμβουλος Αστικής και Τοπικής Ανάπτυξης.
11:00 – 12:00 Εισηγήσεις Π.Ο. του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Χατζηελευθερίου Εμ., Νταή Κ. , Λαμπροπούλου Ε.
·         Ιστορική αναδρομή της έννοιας του αστικού πρασίνου
·         Γνωριμία με το Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτση
·         Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α.
12:00 – 12:15 Διάλειμμα
          Β΄ Μέρος        
12:15 – 13:15 Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτση
13:15 – 14:15 «Σχεδιασμός ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: το πάρκο της πόλης μου» Ε. Νιάρχου, Υπ. ΠΕ Γ’ Αθήνας Αθμιας Εκπ/σης- Ν. Στεφανόπουλος, Υπ. ΠΕ Δ΄ Αθήνας Αθμιας Εκπ/σης- Α. Ιωάννου Υπ. ΠΕ Δ΄ Αθήνας  Βθμιας Εκπ/σης
14:15 – 14:30  Αξιολόγηση-Παραλαβή βεβαιώσεων