Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

“Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στην υγεία και τη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών”

 

Οι Διευθύνσεις Π.Ε. A’ και Γ’ Αθήνας, μέσω των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου: “Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής”, διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο: 

“Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στην υγεία και τη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών”

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας webex το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 ώρες 10:00 έως 12:30.

Στόχος της Ημερίδας είναι:

  • να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς σε θέματα που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και την ποιότητα του αέρα στις σχολικές αίθουσες
  • να προτείνει πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση του αερισμού, του κλιματισμού και των συνθηκών περιβάλλοντος στις τάξεις, ενισχύοντας τη μαθησιακή εμπειρία και την ευημερία των μαθητών
  • να προάγει την καλλιέργεια μιας κουλτούρας περιβαλλοντικής ευθύνης, ενθαρρύνοντας τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα να υιοθετήσουν πρακτικές βιωσιμότητας και να γίνουν μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, που αποτελεί αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επιβαρύνει σημαντικά τις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών, ειδικά όταν συνδυάζεται με την υποβαθμισμένη ποιότητα του αέρα στις αίθουσες. Οι υψηλές θερμοκρασίες εντός των τάξεων δυσκολεύουν τη συγκέντρωση και μειώνουν την ενεργητικότητα των μαθητών, οδηγώντας σε κούραση και αδυναμία αφοσίωσης στη μάθηση. Παράλληλα, η ανεπαρκής ποιότητα αέρα λόγω κακού αερισμού επιδεινώνει  την κατάσταση, καθώς οι αυξημένοι ρύποι και το διοξείδιο του άνθρακα επηρεάζουν την καθαρότητα της σκέψης και τη συγκέντρωση. 

Στην ημερίδα θα μιλήσουν έγκριτοι επιστήμονες, προσφέροντας  επιστημονική τεκμηρίωση και προτάσεις σχετικά με το θέμα:

 -Ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, διεθνής εμπειρογνώμονας σε θέματα δομημένου περιβάλλοντος και Καθηγητής Φυσικής Ενέργειας στην έδρα υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης Anita Lawrence στο Πανεπιστήμιο New South Wales της Αυστραλίας, θα παρουσιάσει έρευνες για την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών.                                                                    
-Η κα Μαργαρίτα - Νίκη Ασημακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, θα αναλύσει την ποιότητα του αέρα στους σχολικούς χώρους.                                                            
-O κ. Άγις Τσουρός, Διεθνής Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εντεταλμένος καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, θα εξετάσει τον ρόλο των σχολείων στην προώθηση της υγείας και της βιωσιμότητας, εντάσσοντας τη θεματική σε ένα σύγχρονο διεθνές πλαίσιο.                                                                                                                                
έλος, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΕΠΕΑ Θέρμης, Λουκία Λιθοξοΐδου, Αριστείδης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Οικονομίδης, θα μας παρουσιάσει το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο "Καταγράφοντας την αέρια ρύπανση" που αξιοποιεί μετρητές αιωρούμενων σωματιδίων ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 την ηλεκτρονική φόρμα  https://forms.gle/9udPHWHrU3xZPEed9 .   Θα λάβουν στα email τους τον σύνδεσμο  για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο Σχολεία για το κλίμα στην ιστοσελίδα του https://schools4climate.weebly.com/                                                                                                         Αιτήσεις συμμετοχής στο Δίκτυο μέσω της φόρμας https://forms.gle/9P7m6hz9nBLssJWu8



Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων κατά το σχολικό έτος 2024-2025»

 

Οδηγίες για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και υποβολή Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ) κατά το σχολικό έτος 2024-25. Επισυνάπτουμε και τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ  (υπ’ αριθμ.:  122917/Δ7/6-11-2024)


Υποβολή Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων


Τα Σχέδια Προγραμμάτων για όλα τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στην Ηλεκτρονική Φόρμα Υποβολής Προγράμματος: https://forms.gle/631xMTwWZ4HGMtqo9 .
Το Αντίγραφο Πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων αποστέλλεται, σε ψηφιακή μορφή, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο sxolikesdrastiriotitesgathinas@gmail.com έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.
Κάθε εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας μπορεί να υλοποιεί έως και τρία (3) Προγράμματα. Σε κάθε Πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά έως τρεις (3) εκπαιδευτικοί. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε τρία (3) ΠΣΔ.
Επομένως:
Για να θεωρηθεί ότι έχει κατατεθεί προς έγκριση ένα πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) θα πρέπει:
Α. Να έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής του προγράμματος και
Β. Να κατατεθεί αντίγραφο της Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Συνημμένα επισυνάπτονται ενδεικτικά σχέδια υποβολής προγραμμάτων.



Ενδεικτικά σχέδια προγραμμάτων:





Βιωματικό σεμινάριο «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: Μιλώντας για τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα» - Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, 17:00- 20:15 στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

 


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Δ΄ Αθήνας και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: Μιλώντας για τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα», για 70 συνολικά εκπαιδευτικούς. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 17:00- 20:15, στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2, Θησείο (σε κοντινή απόσταση από τους σταθμούς μετρό Θησείο, Μοναστηράκι, Κεραμεικός:  https://maps.app.goo.gl/FKQEyCnFDkCkMx2f6).

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους/τις εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν σχετικής θεματολογίας πολιτιστικό πρόγραμμα, καθώς και να συμμετάσχουν με μαθητές και μαθήτριές τους των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης που θα διεξαχθεί τον Μάιο.

Εισηγήτρια του βιωματικού σεμιναρίου θα είναι η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Εκπαιδευτικός (ΠΕ70), Δρ. της Διδακτικής της Γλώσσας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης στη ΔΙ.Π.Ε. Δ΄ Αθήνας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)

 Στόχος του σεμιναρίου είναι η  εξοικείωση των εκπαιδευτικών με ρητορικά παιχνίδια, σύγχρονες παραλλαγές των ρητορικών προγυμνασμάτων, τη νοηματική ανάγνωση, τον αυθόρμητο λόγο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων σε διαλογικό πλαίσιο (π.χ. ηθικά διλήμματα, η αντιλογία της γυάλας κ.ά.), για την ενδυνάμωση του προφορικού λόγου των μαθητών/-τριών και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής (life skills). Η άσκηση στην τέχνη του λόγου συντελεί στο να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/-ήτριες τον εαυτό τους και τον κόσμο, να εκφραστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν. 

·      Οι ενδιαφερόμενοι/-ες εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα στον σύνδεσμο https://forms.gle/jGY3UibypUvU6BaD6 μέχρι τη Δευτέρα 18/11/2024, και ώρα 10.00 πμ (αν δεν ανοίγει αυτόματα, παρακαλούμε αντιγράψτε τον κι επικολλήστε τον στον φυλλομετρητή).

·      Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν σύνδεσμο με ψηφιακό επιμορφωτικό υλικό.

·      Οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

·      Οι εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους στο email που έχουν δηλώσει στη φόρμα, τη Δευτέρα 18/11 μετά τις 10.30 πμ.


Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ' Αθήνας...

Πρόσκληση σε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο/ εργαστήριο: «Aξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εκπαιδευτικού, ψηφιακού υλικού» στις 13/11/2024 και ώρα 18:00

 

  Η  Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας, Πιερίας, Βοιωτίας και των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας και Αργολίδας, δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και στα πλαίσια του 12ου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια» αλλά και του Δικτύου «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία    τους» (https://schoolsnetwork.weebly.com), συνδιοργανώνουν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο/εργαστήριο, με θέμα:    

     «Aξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εκπαιδευτικού, ψηφιακού υλικού» 

   Σκοπός  του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί  τον τρόπο αξιοποίησης συνδυαστικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (chatbot, text to image, text to video, image to video, text to speech, music generators κ.ά.) για τη δημιουργία ελκυστικού, εκπαιδευτικού, ψηφιακού υλικού (εκπαιδευτικά βίντεο, τραγούδια, βίντεο κλιπ, ομιλούμενα άβαταρ κ.ά.).Επίσης θα ανακαλύψουν τον τρόπο δημιουργίας εκπαιδευτή τεχνητής νοημοσύνης (AI TUTOR) για οποιοδήποτε μάθημα.

 

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου  και ώρα 18:00 μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

 

     Η ενημέρωση των σχετικών δράσεων θα πραγματοποιηθεί από τους:

·         κ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων,

·         κ. Αλιβίζο (Λοΐζο) Σοφό, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

             Νέα ψηφιακή τεχνολογία, νέα μάθηση;

·         κ. Σπυρίδων Σπύρου, Υποψήφιος διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου

            Aξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εκπαιδευτικού, 

            ψηφιακού υλικού.

 

    Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής   https://ekedisy.gr/diadiktyako-ekpaideytiko-seminario-axiopoiisi-ergaleion-technitis-noimosynis-gia-ti-dimioyrgia-ekpaideytikoy-psifiakoy-ylikoy/


Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...