Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

“Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στην υγεία και τη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών”

 

Οι Διευθύνσεις Π.Ε. A’ και Γ’ Αθήνας, μέσω των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου: “Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής”, διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο: 

“Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στην υγεία και τη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών”

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας webex το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 ώρες 10:00 έως 12:30.

Στόχος της Ημερίδας είναι:

  • να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς σε θέματα που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και την ποιότητα του αέρα στις σχολικές αίθουσες
  • να προτείνει πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση του αερισμού, του κλιματισμού και των συνθηκών περιβάλλοντος στις τάξεις, ενισχύοντας τη μαθησιακή εμπειρία και την ευημερία των μαθητών
  • να προάγει την καλλιέργεια μιας κουλτούρας περιβαλλοντικής ευθύνης, ενθαρρύνοντας τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα να υιοθετήσουν πρακτικές βιωσιμότητας και να γίνουν μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, που αποτελεί αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επιβαρύνει σημαντικά τις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών, ειδικά όταν συνδυάζεται με την υποβαθμισμένη ποιότητα του αέρα στις αίθουσες. Οι υψηλές θερμοκρασίες εντός των τάξεων δυσκολεύουν τη συγκέντρωση και μειώνουν την ενεργητικότητα των μαθητών, οδηγώντας σε κούραση και αδυναμία αφοσίωσης στη μάθηση. Παράλληλα, η ανεπαρκής ποιότητα αέρα λόγω κακού αερισμού επιδεινώνει  την κατάσταση, καθώς οι αυξημένοι ρύποι και το διοξείδιο του άνθρακα επηρεάζουν την καθαρότητα της σκέψης και τη συγκέντρωση. 

Στην ημερίδα θα μιλήσουν έγκριτοι επιστήμονες, προσφέροντας  επιστημονική τεκμηρίωση και προτάσεις σχετικά με το θέμα:

 -Ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, διεθνής εμπειρογνώμονας σε θέματα δομημένου περιβάλλοντος και Καθηγητής Φυσικής Ενέργειας στην έδρα υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης Anita Lawrence στο Πανεπιστήμιο New South Wales της Αυστραλίας, θα παρουσιάσει έρευνες για την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών.                                                                    
-Η κα Μαργαρίτα - Νίκη Ασημακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, θα αναλύσει την ποιότητα του αέρα στους σχολικούς χώρους.                                                            
-O κ. Άγις Τσουρός, Διεθνής Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εντεταλμένος καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, θα εξετάσει τον ρόλο των σχολείων στην προώθηση της υγείας και της βιωσιμότητας, εντάσσοντας τη θεματική σε ένα σύγχρονο διεθνές πλαίσιο.                                                                                                                                
έλος, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΕΠΕΑ Θέρμης, Λουκία Λιθοξοΐδου, Αριστείδης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Οικονομίδης, θα μας παρουσιάσει το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο "Καταγράφοντας την αέρια ρύπανση" που αξιοποιεί μετρητές αιωρούμενων σωματιδίων ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 την ηλεκτρονική φόρμα  https://forms.gle/9udPHWHrU3xZPEed9 .   Θα λάβουν στα email τους τον σύνδεσμο  για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο Σχολεία για το κλίμα στην ιστοσελίδα του https://schools4climate.weebly.com/                                                                                                         Αιτήσεις συμμετοχής στο Δίκτυο μέσω της φόρμας https://forms.gle/9P7m6hz9nBLssJWu8