Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Θέμα: Πρόσκληση σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: "Διαχείριση Κλιματικού Άγχους στην Εκπαίδευση: Πρακτικές και Εργαλεία για Εκπαιδευτικούς", 04/04/2025

 


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, στο πλαίσιο του Δικτύου «Σχολεία για το Κλίμα: νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής»,  διοργανώνουν διαδικτυακή επιμόρφωση, τριών (3) διδακτικών ωρών, την Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 18.00 - 20.00, με θέμα:

"Διαχείριση Κλιματικού Άγχους στην Εκπαίδευση: Πρακτικές και Εργαλεία για Εκπαιδευτικούς"

Η διαδικτυακή επιμόρφωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών αναφορικά με το φαινόμενο του κλιματικού άγχους που βιώνουν οι ίδιοι και ολοένα και περισσότεροι μαθητές/τριες. Μέσα από θεωρητική προσέγγιση και βιωματική επεξεργασία, επιδιώκει να προσφέρει πρακτικά εργαλεία και στρατηγικές για την αναγνώριση, τη διαχείριση και τον παιδαγωγικό μετασχηματισμό των συναισθημάτων που προκαλεί η κλιματική κρίση. Παράλληλα, προωθεί μια πιο στοχαστική, συναισθηματικά υποστηρικτική και οικολογικά συνειδητοποιημένη εκπαιδευτική πρακτική, συμβάλλοντας στη δημιουργία "νησίδων ανθεκτικότητας και αλλαγής" μέσα στο σχολείο.

1. Θεωρητική Εισήγηση με τίτλο "Προσεγγίζοντας το κλιματικό άγχος στο σχολείο" από την κ. Γεωργία Λιαράκου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα αναφερθεί  σε βασικές στρατηγικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην τάξη για την αντιμετώπιση του κλιματικού άγχους.

2. Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο οικολογικών συναισθημάτων», από τις  Ίριδα Τσεβρένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και  Άννα-Μαρία Καλή, Υποψήφια Διδάκτορα, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σκοπός του είναι να διακρίνουμε και να μοιραστούμε τα διαφορετικά συναισθήματα που μας προκαλεί η κλιματική κρίση και να στοχαστούμε πάνω στον μετασχηματισμό τους στο πλαίσιο της καθημερινότητας και της εκπαιδευτικής πράξης.

Δήλωση Συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής https://forms.gle/jgpE8qdD3b18LXPD8  έως τις 2 Απριλίου 2025.

 Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο email που θα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς.    

Έγγραφο της  Διεύθυνσης Π.Ε Γ' Αθήνας...


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και 1 τάξη: Πώς να διδάξεις δημογραφία στα παιδιά» - [07/04/2025]

 


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ & Δ’ Αθήνας, το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Science Communication-SciCo,  διοργανώνουν την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 και ώρα 16.30, στο χώρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

«8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και 1 τάξη: 

Πώς να διδάξεις δημογραφία στα παιδιά»

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος POPEYE, το οποίο έχει ως στόχο να συστήσει τη δημογραφία στο μαθητικό κοινό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν πώς η εξέλιξη του πληθυσμού επηρεάζει το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Μέσα από καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό, το POPEYE ενεργοποιεί τη σκέψη, ενθαρρύνει τη συζήτηση και τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο που αλλάζει γύρω τους.

 Στόχος του σεμιναρίου

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους θέματα πληθυσμού, είτε εμπλουτίζοντας το υλικό  των μαθημάτων τους,  είτε αξιοποιώντας το παρεχόμενο υλικό στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ή/και των δράσεων για τον Ενεργό Πολίτη. 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Έναρξη - Λήξη

Δράση

16.30 - 17:00

Καλωσόρισμα και παρουσίαση προγράμματος, Α. Τραγάκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

17:00 - 18:00

1ο Εργαστήριο: Γιατί να διδάξω δημογραφία;

18:00 - 18:15

Διάλειμμα

18:15 - 19:15

2ο Εργαστήριο: Δημογραφία, Άνθρωπος και Περιβάλλον

19:15 - 20:15

3ο Εργαστήριο: Δημογραφία και Κοινωνία

20:15 - 20:30

Κλείσιμο


Παρακολουθώντας το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία:

     Να αναγνωρίσουν τη σημασία ένταξης στη σχολική τάξη  θεμάτων που άπτονται του πληθυσμού

     Να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της δημογραφίας.

 Να συμμετάσχουν σε βιωματικά διδακτικά σενάρια που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

  Να γνωρίσουν την ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος Να λάβουν εκπαιδευτικό υλικό προς χρήση στα σχολεία τους.

Δήλωση Συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής έως τις 2 Απριλίου 2025.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο email που θα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα.


Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε Γ' Αθήνας...