Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» από το WWF Hellas


.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το υλικό)

Όπως γνωρίζετε οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα αλλά και τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ιδιαίτερα μετά  την φετινή πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής η ανάγκη να μιλήσουμε για τις δασικές πυρκαγιές και την πρόληψή τους είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Το WWF Ελλάς, που υλοποιεί δράσεις για τα θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών για περισσότερο από μια δεκαετία, τη σχολική χρονιά 2017-2018 πραγματοποίησε το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου: Τοπική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικών ομάδων  για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» σε Αχαΐα, Κεφαλονιά και Ιθάκη,  σε συνεργασία με τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ,  την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και την Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο,  Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», ΥπομέτροA.2.5. «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των δασών, καθώς επίσης και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών».

Σκοπός του προγράμματος ήταν να αναδείξει την πρόληψη και ειδικά τις δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι η δημιουργία του υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά: Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου». Το παιδαγωγικό υλικό, που κρατάτε στα χέρια σας και μπορείτε να βρείτε  διαδικτυακά στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/I_fotia_Se_Afora_FINAL.pdf, απευθύνεται σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Συνίσταται, εν συντομία, στην έρευνα της κοινής γνώμης, σε τοπικό επίπεδο, για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών και στην ευαισθητοποίησή της για τη σημασία της πρόληψης.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις 10 προτεινόμενες δράσεις του υλικού οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των μαθητών, θα αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης για την μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών.

Το υλικό έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2018-19 (Αρ. Πρωτ. Φ1/ΜΚ/182094/196679 /Δ7/16-11-2018).

Σας προτρέπουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το παρόν υλικό και είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές θα μάθουν, θα ευαισθητοποιηθούν αλλά και θα περάσουν όμορφα. Η πιλοτική εφαρμογή έδειξε πως οι μαθητές χάρηκαν πολύ την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Ένιωσαν φορείς αλλαγής. Οι δε εκπαιδευτικοί αισθάνθηκαν πως υλοποίησαν το θεσμό «σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία», ένα πάγιο στόχο της εκπαίδευσης.