Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Τηλε-σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας μέσα από τη διατροφή σε συνεργασία με το WWF Hellas στις 9/6/2020

 Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ και Δ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το WWF Eλλάς, στο πλαίσιο της υποστήριξης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνουν τηλε-σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα:
 «Πρόσκληση σε πικνίκ»:
προστατεύοντας κλίμα και βιοποικιλότητα μέσα από τη διατροφή»

   Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα και καλεί σε επείγουσες δράσεις για την προστασία της ποικιλίας της ζωή στη Γη, την ορατή και την αόρατη με το γυμνό μάτι.

 Συντονίστρια και εισηγήτρια του τηλε-σεμιναρίου θα είναι η κ. Ελένη Σβορώνου από την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Eλλάς,  η κ. Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας και ο κ. Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας.
Οι εκπαιδευτικοί θα ασχοληθούν με τα κάτωθι ζητήματα μέσα από τις δραστηριότητες και τη συζήτηση:
  • ·         Τι σχέση έχει ο ουρακοτάγκος με τα μπισκότα που θα σας κεράσουμε;
  • ·         Το σάντουιτς με το δάσος του Αμαζονίου;
  • ·         Το μπανόφι που ετοιμάσαμε για σας με την πολική αρκούδα και το κλίμα;
  • ·         Η επιδημία με τη διατροφή μας;
  • ·         Οι χώροι πρασίνου της πόλης μας (που τόσο εκτιμήσαμε την εποχή του lockdown) με τη διατροφή;
Ακόμη:
  • ·         Πώς αλλάζουμε συνήθειες; (Το αιώνιο ερώτημα της Περιβαλλοντικής, και όχι μόνο, Εκπαίδευσης;)
  • ·         Μπορούμε, εφαρμόζοντας την αρχή των «21 ημερών», να επιτύχουμε την αλλαγή που θέλουμε;
  • ·         Πώς μπορούμε να μετρήσουμε αποτελέσματα (επίσης μεγάλο ζητούμενο στον (Περιβαλλοντική) Εκπαίδευση;)
  • ·         Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μεγαλύτερη σχέση που ανέπτυξαν οι οικογένειες με το μαγείρεμα στο σπίτι, κατά την εποχή του εγκλεισμού, για την υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής;
  • ·         Πώς μπορούμε να δουλέψουμε το πρόγραμμά μας στο πλαίσιο αβεβαιότητας που διέπει τη λειτουργιά του σχολείου;
  • ·         Πώς εξασφαλίζουμε μία συνέχεια ανάμεσα στη δουλειά στο σχολείο και στην καθημερινή ζωή στο σπίτι ή και στο τηλεμάθημα;

  Με τις αυξανόμενες ανθρώπινες απαιτήσεις , η φύση έχει αναγκαστεί να ξεπεράσει τα φυσικά όριά της. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο ανθρώπινος πληθυσμός διπλασιάστηκε, η παγκόσμια οικονομία έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί και το παγκόσμιο εμπόριο έχει αυξηθεί περίπου δέκα φορές. Θα χρειαζόταν ένας δεύτερος πλανήτης Γη (χωρίς κατοίκους όμως) για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που έχουν οι άνθρωποι από τη φύση. Η εμφάνιση του COVID-19 υπογράμμισε το γεγονός ότι, όταν καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα, καταστρέφουμε το σύστημα που υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή. Αναστατώνοντας την ευαίσθητη ισορροπία της φύσης, δημιουργούμε συνθήκες για εξάπλωση των παθογόνων συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.
 Στόχος του τηλε-σεμιναρίου είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών σε θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας των οικοσυστημάτων.
 Το τηλε-σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι/ες υπηρετούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία των Διεύθυνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ και Δ΄ Αθήνας και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:00-20:00. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι προαιρετική. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 120 άτομα. 
    Στο διαδικτυακό αυτό εργαστήριο θα αξιοποιηθεί το παιδαγωγικό υλικό των προγραμμάτων «Υγιή παιδιά,  υγιής πλανήτης» αλλά και του νέου υλικού «Το καλάθι του πικνίκ» του WWF Eλλάς για να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να προβληματιστούμε και να αναλάβουμε δράσεις ενεργούς πολιτειότητας που μπορεί να υλοποιηθούν στο μετά Covid-19 σχολείο (είτε αυτό είναι κλειστό, είτε ανοιχτό, είτε λειτουργεί με το πρόγραμμα ασφαλείας).
  Οι εκπαιδευτικοί θα ασχοληθούν με τα κάτωθι ζητήματα μέσα από τις δραστηριότητες και τη συζήτηση:
Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, και στο βαθμό που θα μας το επιτρέψει ο χρόνος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούν οι νέες συνθήκες της σχολικής ζωής που φαίνεται πως θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την Εκπαίδευση για την Αειφορία (και τις Αξίες Ζωής).
Προετοιμασία: Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να έχουν κοντά τους το κολατσιό που αγαπάνε, χαρτί και μολύβι. Επίσης, να έχουν ρίξει μια ματιά στο υλικό «To Καλάθι του Πικνίκ»: https://www.wwf.gr/enviromental-education/env-edu-lifestyle  και στο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»: https://food.wwf.gr/schools . Καθώς και στην παραλλαγή τους για την περίοδο «Μένουμε σπίτι»: https://www.wwf.gr/menoume-spiti
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στo σεμινάριο (μόνο ηλεκτρονικά) συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf741axnYsLc49mGpjN1Y1GY6rrNIj1apsGN6twhcfkpgpc3Q/viewform?usp=sf_link
Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με e-mail για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα webex, την Παρασκευή 5/6/2020.
Παρακαλούνται πολύ οι Διευθυντές/ντριες των Σχολείων να διασφαλίσουν την έγκαιρη ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών.