Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας και στο Περτούλι Τρικάλων στις 15-17 Νοεμβρίου 2019



 

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει τριήμερο βιωματικό - επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας και στο Περτούλι Τρικάλων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου Καρδίτσας και το Δασαρχείο Περτουλίου Τρικάλων στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου 2019 με θέμα: 
 
«Από τη λίμνη και το παραλίμνιο δάσος της λίμνης Πλαστήρα στους κατάφυτους ορεινούς όγκους και στο περίφημο ελατοδάσος του Περτουλίου»


Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης είναι η κατανόηση της σχέσης αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον διαχρονικά μέσω της γνωριμίας με τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής.
 Η επίσκεψη στη Λίμνη Πλαστήρα θα συμβάλλει στη γνωριμία των εκπαιδευτικών με τη τοπική χλωρίδα, την πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα της λίμνης, στην ενημέρωση αναφορικά με τα οικοσυστήματα της περιοχής (τα οικοσυστήματα του δάσους, του ποταμιού, του βάλτου και της τεχνίτης Λίμνης) και στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης,  οι εκπαιδευτικοί θα περιηγηθούν  από τον κ. Κώστα Γραμμένο, Μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, στα οικολογικά μονοπάτια της περιοχής για να θαυμάσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων δυτικά, την πολυσχιδή λίμνη και τον Θεσσαλικό κάμπο ανατολικά, και να κατανοήσουν γιατί η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ένα από πιο τρανά παραδείγματα αειφορικής παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση.  Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1960 και αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας του στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, από το 1928, για την κατασκευή ενός φράγματος που θα συνέβαλε στην άρδευση και ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας, η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, η δημιουργία ενός τοπίου εξαιρετικής αισθητικής, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και η έκρηξη της βιοποικιλότητας είναι τα μεγαλύτερα οφέλη για την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λίμνη Πλαστήρα, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα  προαιρετικά να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες στη φύση, καθώς η άμεση επαφή με το περιβάλλον, λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δύναται να τους οδηγήσει στην οικοδόμηση βαθιάς σχέσης με τη φύση. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα ν ασχοληθούν με ποδήλατο βουνού, απλό ή ηλεκτρικόυδροποδήλατοτοξοβολία, κανό –Καγιάκ, SUP και πεζοπορία κλπ

Η επίσκεψη στο ελατόδασος του Περτουλίου (Πανεπιστημιακό ελατόδασος του ΑΠΘ), θα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τη γνωριμία με ένα αντιπροσωπευτικό δασικό οικοσύστημα όπου η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται σε αρμονία και όχι εις βάρος του οικοσυστήματος, αποτελώντας ταυτόχρονα το παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα δασικά οικοσυστήματα. Η ευρύτερη περιοχή του ελατόδασους τελεί υπό την προστασία του ευρωπαϊκού Δικτύου  Natura 2000 για την προστασία των δασών. Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρότυπο διαχείρισης δασικού οικοσυστήματος. Ο Δασάρχης Περτουλίου κ. Νίκος Χασάναγας θα μας υποδεχτεί στις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Περτουλίου και αφού μας ενημερώσει σχετικά με  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (γεωγραφική θέση, προσανατολισμός, κλιματολογικές συνθήκες) θα μας μιλήσει για το ελατόδασος Περτουλίου και τους παραδασόβιους οικισμούς. Κατόπιν, μέσα στο δάσος θα μας κάνει βιωματικό παιχνίδι προσήμανσης, δηλαδή καταγραφή της διαμέτρου κατά δασοπονικό είδος και υπολογισμού του συνολικού όγκου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Θεσσαλία, οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν την «έξυπνη πόλη» και τις καινοτομίες που συμβάλουν στο να σκέφτονται οι κάτοικοι διαφορετικά την καθημερινότητα και να μειώνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο κ. Χάρης Καλλιάρας, εξωτερικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα καινοτομίας και υπεύθυνος του προγράμματος για τα κυλικεία θα μας μιλήσει και θα μας εξηγήσει γιατί τα Τρίκαλα, η θεσσαλική πόλη των 60.000 κατοίκων και των 30.000 ποδηλάτων, αποτελεί μία πόλη πρότυπο τόσο για τα ελληνικά, όσο και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ένας τόπος καινοτομίας, έξυπνης διαχείρισης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και κάνει πρώτη βήματα προς το μέλλον.  Τελευταία πρόκληση είναι η απόκτηση του πρώτου σχολικού κυλικείου στην Ελλάδα (6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων) που τα προϊόντα του είναι «υψηλής διατροφική αξίας» και προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Ως εκ τούτου, ενισχύεται η κυκλική οικονομία στα Τρίκαλα, δηλαδή η παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων από τα μέλη της ίδιας κοινωνίας, με πλήθος προφανών ωφελειών. Επόμενο βήμα του προγράμματος,
η διαχείριση των απορριμμάτων των συγκεκριμένων τροφίμων. Σε πολύ σύντομο διάστημα, θα δημιουργηθεί και μικρής έκτασης μονάδα βιοαερίου, η οποία, από την καύση των υπολειμμάτων των τροφίμων, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή με τη σειρά της θα ενισχύει το ηλεκτρικό φορτίο που είναι απαραίτητο για πλευρές της λειτουργίας του σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί  που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα  (πατήστε πάνω στην λέξη) έως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο. Οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν τα έξοδα μετακίνησης (με μισθωμένο λεωφορείο), διαμονής και διατροφής.
Ενδεικτικό κόστος: 140 ευρώ το άτομο σε τρίκλινο και τετράκλινο δωμάτιο (τα δωμάτια είναι ευρύχωρα) και 155 ευρώ το άτομο σε δίκλινο.  Συμπεριλαμβάνεται διαμονή στο Thessalikon Grand Hotel , πρωινό καθημερινά εντός του ξενοδοχείου, μετακίνηση κι έμπειρος αρχηγός – συνοδός, γνώστης της περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής από το συνεργαζόμενο ταξιδιωτικό γραφείο. Επίσης, ασφάλεια αστικής ευθύνης tour operator και ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική) με την Generali Hellas (όπως προβλέπεται από τη νέα Υ.Α.).