Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Επιμορφωτική ημερίδα στον Υδροβιότοπο του Βουρκαρίου και στον Αρχαιολογικό Χώρο Αγίας Τριάδας Μεγάρων, την Κυριακή 25/9/2022

                               

          Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, Γ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής - Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022 «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά- Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» και στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου «Σχολεία για το κλίμα», διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα με θέμα:

 «Η πολιτιστική κληρονομιά μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής»

 Η επιμορφωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Υδροβιότοπο του Βουρκαρίου και στον αρχαιολογικό χώρο Αγ. Τριάδας Μεγάρων την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ώρες 11:00 έως 13:00. 

Στόχος της ημερίδας είναι η γνωριμία των εκπαιδευτικών με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος μέσα από δράσεις των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. 

Με εξειδικευμένες εισηγήσεις θα διερευνηθεί η διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου, την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα, καθώς και οι τρόποι ενσωμάτωσης και αρμονικής ένταξης των μνημείων στο σήμερα. Η προσέγγιση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο προβληματισμό που κυριαρχεί στην εποχή μας για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής φθοράς. Θα δοθεί έμφαση στον ενεργό ρόλο των κοινοτήτων μέσα από μια κριτική ματιά συνηθειών και πρακτικών με περιβαλλοντικό αντίκτυπο. 

 Εισηγήσεις:

Ø  Χριστίνα Καζαζάκη, Αρχαιολόγος ΕΦΑΔΑ- Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, “Αρχαιότητες Αγ. Τριάδας και υδροβιότοπος Βουρκαρίου. Το χθες και το σήμερα”

Ø  Μαρία Δημοπούλου, Ελένη Νιάρχου, Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, “Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των ιστορικών τόπων από την κλιματική αλλαγή”

Ø  Στέργιος Τσαρτακλέας & Αντώνης Βόγλης, Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέα Συλλόγων περιοχής, “Η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία των μνημείων και των οικοσυστημάτων”

 Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για την καλύτερη οργάνωση της επιμορφωτικής ημερίδας, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/ep9Z1FgBqkR89vJA9 έως και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022.

 Έγγραφο Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...