Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ενημέρωση σχολείων για επαναλειτουργία Βοτανικού Μουσείου ΕΚΠΑ -Έκθεση "Αττικό τοπίο και Περιβάλλον"

 


        Η Έκθεση εστιάζει σε μια ποικιλία πτυχών του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Αττικής. Στην ενότητα του Φυσικού Περιβάλλοντος παρουσιάζονται πληροφορίες τόσο για την αβιοτική (γεωλογία, κλιματολογία), όσο και για την βιοτική (παλαιοντολογία, βοτανική, ζωολογία) του συνιστώσα, πληροφορίες που συγκλίνουν στην κατανόηση της οικολογίας της περιοχής. Τμήματα της ενότητας αυτής αναφέρονται σε χαρακτηριστικούς οικότοπους της Αττικής, από την ορεινή έως και τη θαλάσσια ζώνη, καθώς και σε βιότοπους ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, όπως τα σπήλαια. Επίσης παρουσιάζονται περιοχές που τυγχάνουν ειδικών καθεστώτων προστασίας, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί και τα Αισθητικά Δάση.

            Γνωρίζοντας την μακραίωνη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αττική και την επίδρασή της στο φυσικό περιβάλλον, η Έκθεση επεκτείνεται και στην παρουσίαση παραδειγμάτων ανατροπής της οικολογικής ισορροπίας λόγω της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Σε παρεμβόλιμες ενότητες της Έκθεσης παρουσιάζονται στοιχεία από το πολιτισμικό, δημογραφικό και κοινωνικό κεφάλαιο του αστικού περιβάλλοντος της Αττικής. Συγκεκριμένα παρατίθεται φωτογραφικό υλικό και αντίγραφα από απεικονίσεις του Αττικού τοπίου, όπως το αποτύπωσαν διάφοροι περιηγητές και καλλιτέχνες. Επίσης περιγράφονται πτυχές της δυναμικής του αστικού περιβάλλοντος, όπως η εξέλιξη της Αθήνας από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι σήμερα, καθώς  και η πορεία της πληθυσμιακής αύξησης με τις επιπτώσεις που επιφέρει στο σύγχρονο περιβάλλον.

            Το υλικό της Έκθεσης είναι είτε φωτογραφικό, είτε με μορφή μακέτας ή προπλάσματος με ευχάριστη σκηνογραφική παρουσίαση των εκθεμάτων. Δεν έχει, δηλαδή, μουσειακό χαρακτήρα. Δίνει, όμως, το απαραίτητο έναυσμα για την αναζήτηση πρωτότυπου υλικού σε άλλους χώρους και φιλοδοξεί να γίνει χώρος με δυναμικό χαρακτήρα, ώστε να χρησιμεύσει και ως ερέθισμα για την αναμόρφωση της Αττικής. Στα παραπάνω συμβάλλει και η ενίσχυση του αρχείου της Έκθεσης με καινούργιες ταινίες οικολογικού περιεχομένου, οι οποίες προβάλλονται κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

            Το υλικό της Έκθεσης απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το περιβάλλον της Αττικής. Προτείνεται προς επίσκεψη στους μαθητές κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο) αλλά και των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Θεωρούμε ότι τόσο το θεματικό υλικό της Έκθεσης όσο οι ειδικά καταρτισμένοι  ξεναγοί που βρίσκονται στον χώρο της Έκθεσης μπορούν να προσφέρουν πολλά στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής ενημέρωσης των μαθητών.

Περαιτέρω, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στις δράσεις πάνω στη βιοποικιλότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών που σχετίζονται με το Βοτανικό Ερμπάριο (συλλογές φυτικών δειγμάτων) και τη Μυκητοθήκη (συλλογές μυκήτων).

Η επίσκεψη στο Βοτανικό Μουσείο και την έκθεση Αττικού Τοπίου και Περιβάλλοντος, μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την επίσκεψη στο γειτονικό Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και άλλων Πανεπιστημιακών μουσείων. 

            Η έκθεση λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μέσω ραντεβού,  (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την κ. Καρακατσάνη, τηλ. 210-7274356, 693 2533745), από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά τις ώρες 8 π.μ. – 1.30 μ.μ. Υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η ξενάγηση επισκεπτών και κατά τις απογευματινές ώρες. Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, στο ισόγειο του Βιολογικού Τμήματος. Για την είσοδο/ξενάγηση στην έκθεση καταβάλλεται μικρό αντίτιμο 1,5 ευρώ.

Έγγραφο ενημέρωσης του Βοτανικού Μουσείου ΕΚΠΑ...