Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο στις 5 Νοεμβρίου 2022 με θέμα: «Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά μονοπάτια στον Εθνικό Κήπο»

 

Οι Δ/νσεις  Α/θμιας Εκπ/σης Α’ και Γ’ Αθήνας, Δυτ. και Ανατ. Αττικής, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, συνδιοργανώνουν  επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο στις 5 Νοεμβρίου 2022 σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και Λαυρίου, με θέμα:

«Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά μονοπάτια στον Εθνικό Κήπο»

     Σκοπός του σεμιναρίου είναι η γνωριμία με τον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα, έναν πνεύμονα πρασίνου της πόλης που προσφέρει στον άνθρωπο αναψυχή, άσκηση, γνώση και καταφύγιο από την φασαρία της πόλης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σπάνιο ενδιαίτημα για τα ζώα και τα φυτά μέσα στην πόλη. Η ιστορική αναδρομή της δημιουργίας του Εθνικού Κήπου μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα όταν αυτός αποτέλεσε τον πρώτο χώρο οργανωμένου πρασίνου της Αθήνας. Στο σεμινάριο αντιμετωπίζουμε τον Εθνικό Κήπο ως ένα ενιαίο σύστημα και βασική μας επιδίωξη μέσω κατάλληλων παιδαγωγικών εργαλείων είναι η ενημέρωση για την ιστορική και περιβαλλοντική του διάσταση, καθώς και για την διαχείριση του από τον Δήμο Αθηναίων. Με την περιήγηση μας στον κήπο θα αναζητήσουμε ίχνη του παρελθόντος και στοιχεία της βιοποικιλότητας υπό το πρίσμα της ΠΕ.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 9.45-14.00 και θα έχει συνολική διάρκεια πέντε διδακτικών ωρών. Το σεμινάριο απευθύνεται σε 36 εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω διευθύνσεις (9 από κάθε διεύθυνση).

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTvIwf_DZOZN2eo9bjeuy_-3w8CVcLhFjCJPpAebgfxgafdQ/viewform?usp=sf_link έως τη Δευτέρα 10/10/2022 και ώρα 10 το πρωί.


 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Σάββατο 5/11/2022

«Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά μονοπάτια στον Εθνικό Κήπο»

           9.45-10.00

Συνάντηση στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου στην οδό Αμαλίας

          10.00 – 11.00

Κατερίνα Αγοραστού (γεωπόνος, προϊσταμένη του Τμήματος Εθνικού Κήπου, στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων): Ενημερωτική εισήγηση για την ιστορία και την διαχείριση του πάρκου

          11.00 – 12.00

Κατερίνα Αγοραστού (γεωπόνος, προϊσταμένη του Τμήματος Εθνικού Κήπου, στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων): Ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο

          12.00 -13.30

Χωρισμός των συμμετεχόντων σε 2 ομάδες

Θεματικό περιβαλλοντικό μονοπάτι στον Εθνικό Κήπο (ιστορία, αρχαιότητες, γλυπτά, βιοποικιλότητα, ο κήπος ως δημόσιος χώρος)

1η ομάδα, εμψυχώτριες:  Μαρία Δημοπούλου (Υπ. ΠΕ Α’ Αθήνας), Καλλιόπη Κύρδη (Υπ. Πολιτιστικών Α’ Αθήνας), Βασιλική Κόντου (Υπ. ΚΠΕ Ελευσίνας), Ελένη Νιάρχου (Υπ. ΠΕ Γ’ Αθήνας), Μαρία Μαγαλιού (Υπ. Πολιτιστικών Γ’ Αθήνας), Φιλιώ Πέππα (μέλος ΠΟ ΚΠΕ Λαυρίου)

2η ομάδα, εμψυχώτριες:  Βέρα Βορύλλα (Υπ. ΠΕ Ανατ. Αττικής), Χρύσα Κουράκη (Υπ. Πολιτιστικών Ανατ. Αττικής) , Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφέας), Αλεξάνδρα Τσίγγου (Υπ. ΠΕ Δυτ. Αττικής), Μαρία Καγιάφα (Υπ. ΚΠΕ Λαυρίου), Ειρήνη Μιχαηλίδου (Αν. Υπ. ΚΠΕ Λαυρίου), Νάντια Γαλανοπούλου (μέλος ΠΟ ΚΠΕ Ελευσίνας)

         13.30-14.00

Αξιολόγηση και λήξη σεμιναρίου

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του COVID που ισχύουν. Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών θα γίνει με ίδια μέσα ή με ΜΜΜ.