Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πρόσκληση για συμμετοχή σχολείων στο Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΠΕ Γ΄ Αθήνας: «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής»

                                 

Συνεχίζεται για τρίτη σχολική χρονιά η λειτουργία του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΤΔΠΕ) με θέμα: «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής», μια συνεργατική πρωτοβουλία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας,  Γ' Αθήνας και  Δυτ. Αττικής.

Σκοπός του Τοπικού Δικτύου  είναι τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες  όσον αφορά το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής κρίσης εστιάζοντας στις συνέπειες για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, καθώς και στον μετασχηματισμό του τρόπου σκέψης και του τρόπου ζωής.

Για την υποστήριξη του τοπικού δικτύου δημιουργήθηκε εκπαιδευτική ιστοσελίδα με τίτλο «Τα σχολεία δρουν για το κλίμα» https://schools4climate.weebly.com/, όπου τα σχολεία βρίσκουν εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιημένες δράσεις.

Για τη σχολική χρονιά 2023-2024 προγραμματίζεται σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) στους παρακάτω άξονες που βοηθούν το σχολείο στην μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα με τη μέθοδο της ολιστικής σχολικής προσέγγισης  :

Α. Σχολικός προγραμματισμός: Ανάπτυξη πολιτικής του σχολείου μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων, που προάγει ένα πράσινο ήθος (συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων, ανάπτυξη πολιτικής για το "ΣΧΟΛΕΊΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ", σύσταση  Κλιματικού Συμβουλίου από διάφορους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας,  υπευθυνότητα για την ανάπτυξη ενός σχεδίου διαχείρισης της μείωσης του κινδύνου καταστροφών)

Β. Σχολικό Κτίριο και λειτουργίες : Οι κτιριακές υποδομές και οι καθημερινές λειτουργίες του σχολείου γίνονται αειφόρες και οδηγούν σε σταδιακή μείωση του κλιματικού αποτυπώματος  μετατρέποντας  τα σχολεία σε ζωντανά εργαστήρια αειφορίας, στα οποία οι μαθητές βιώνουν από πρώτο χέρι την αειφορία στην πράξη και κατανοούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Γ. Διδασκαλία και μάθηση: Η εκπαίδευση για το κλίμα ενσωματώνεται στις διδακτικές πρακτικές των μαθημάτων , στα εργαστήρια δεξιοτήτων, στα περιβαλλοντικά προγράμματα.                 

Δ. Συνεργασία με την κοινότητα : Οι προσπάθειες αειφόρου μετασχηματισμού του σχολείου γίνονται σε συνεργασία με την τοπική  κοινότητα και ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών.

 

Στο πλαίσιο των αξόνων Α και Γ σαν πρώτη δράση του Δικτύου για την φετινή σχολική χρονιά προτείνεται το πρόγραμμα «Τα σχολεία “υιοθετούν” τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας», για το οποίο ακολουθεί αναλυτική περιγραφή σε επόμενο έγγραφο.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Τοπικό Δίκτυο Π.Ε. παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 την ηλεκτρονική φόρμα

https://forms.gle/4ySZuEuXrvF56TJu7  .