Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Σεμινάριο Αγωγής Υγείας: «H Σεξουαλική Αγωγή στο Σχολείο και την Οικογένεια», στις 6/12/2023, 17.00-20.30

             Η  Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,  σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης  των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό», διοργανώνει σεμινάριο με  θέμα:

«Η Σεξουαλική Αγωγή στο Σχολείο και την Οικογένεια»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών ως αναφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών ώστε να είναι σε θέση να προσεγγίσουν   θέματα όπως: οι βιολογικές αλλαγές, η αναπαραγωγική διαδικασία, οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και η αναγκαιότητα προστασίας. Επίσης θεωρείται αναγκαία η συζήτηση σχετικά με ηθικές και κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από το σεξ, την ποιότητα των σχέσεων, το μοίρασμα των συναισθημάτων κλπ.

Επίσης, το σεμινάριο στοχεύει να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο θεματικό άξονα «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ»  και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Σεξουαλικότητα αποτελεί μέρος της Ανθρώπινης Ύπαρξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Η ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικά θέματα θα πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και να συμπληρώνεται από το σχολείο. Τόσο οι γονείς, όσο και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν πρόσωπα εμπιστοσύνης και ταύτισης για τα παιδιά και τους εφήβους, οπότε η οποιαδήποτε τύπου ενημέρωση, συζήτηση, υλοποίηση προγραμμάτων κρίνεται απαραίτητη. Πολλές φορές αναρωτιούνται για την ορθή προσέγγιση σεξουαλικών θεμάτων, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία των παιδιών έναρξης της σεξουαλικής αγωγής, αν χρειάζεται και σε τι βάθος να απαντήσουν στις απορίες των παιδιών με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν δεν έχουμε προετοιμάσει τα παιδιά, τα εκθέτουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο και η γνώση είναι πιθανό να διοχετευτεί από άλλες μη αξιόπιστες πηγές.

        Το σεμινάριο, διάρκειας 4 διδακτικών ωρών, θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, 17.00-20.30 και απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας. 

Συντονίστριες του σεμιναρίου θα είναι η κα Πελεκανάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός, Ομαδική Αναλύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνα Κέντρου Πρόληψης Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό», Απόφοιτος της Παιδείας Ομαδικών Αναλυτών.

    Το σεμινάριο απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.  

    Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής https://forms.gle/1j4M6mSwGZKdSCAi6  μέχρι τη Δευτέρα  04/12/2023 (αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, αντιγράψτε τον και επικολλήστε τον στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας).

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...