Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Πρόσκληση σε δια ζώσης βιωματικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Το Μωσαϊκό του Κλίματος" (Climate Fresk Workshop)

     Οι Διευθύνσεις ΠΕ A’, Γ’ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, μέσω των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνουν σεμινάριο για τα σχολεία μέλη των αντίστοιχων Τοπικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής» και για τα υπόλοιπα σχολεία των παραπάνω Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Θέμα του σεμιναρίου:  

«Το Μωσαϊκό του Κλίματος (Climate Fresk Workshop)»

       Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 ώρες 17:30 έως 20:30 στο 9ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου (Κολοκοτρώνη 38, Χαϊδάρι 124 61). Το σχολείο απέχει 30 μέτρα από το σταθμό Αγ. Μαρίνας (Χάρτης: https://maps.app.goo.gl/nT5xxAchnDeJYiFe9).

"Το Μωσαϊκό του Κλίματος" (aka Climate Fresk, https://climatefresk.org/)   δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει την επιστήμη του κλίματος και την κατανόηση της κλιματικής κρίσης πιο προσιτή στους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα 3-ωρο διαδραστικό και συμμετοχικό εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βάλουν σε σχέση αιτίας και αποτελέσματος 42 κάρτες που βασίζονται σε δεδομένα από τους επιστήμονες του ΟΗΕ για το κλίμα, την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Για να αναλάβουμε δράση και να δημιουργήσουμε λύσεις, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Η μεθοδολογία Climate Fresk είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για το κλίμα που δεν περιλαμβάνει έναν ειδικό που παρουσιάζει πληροφορίες στην ομάδα. Αντίθετα, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, οι συμμετέχοντες προχωρούν σε αρκετούς γύρους για να μάθουν τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και το τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό. Είναι ένα διαδραστικό εργαστήριο σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την συλλογική νοημοσύνη. Αυτό δημιουργεί μια βάση για εμπιστοσύνη, ανταλλαγή γνώσεων και μάθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ih4gdLrCMV4 .

Εισηγήτριες:

·  Χριστίνα Σαρρή, Resilient Planet - Promoting human sustainability

·  Μαρία Δημοπούλου, Ελένη Νιάρχου, Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Facilitors of the Climate Fresk

Επειδή το σεμινάριο έχει εργαστηριακό χαρακτήρα θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα 24 εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και οι οποίοι/ες θα λάβουν στα email τους ενημέρωση για την συμμετοχή τους στο βιωματικό σεμινάριο.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 την ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/mkdghUGJN6eTdBpk7.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...