Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής των σχολικών μονάδων στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση για τη σχολική χρονιά 2022-2023»

                                           

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το Κ.Ε.ΠΕ.Α. προγραμματίζει την υλοποίηση δια ζώσης πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με έναρξη τον Νοέμβριο 2022, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Τα παρακάτω πιλοτικά προγράμματα απευθύνονται σε περιβαλλοντικές ομάδες και τμήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ημερήσια, μπορούν να συσχετιστούν με τον θεσμό των εργαστηρίων δεξιοτήτων και ειδικότερα με τη θεματική ‘φροντίζω το περιβάλλον’ και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά

Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνη Τρίτση.

 α) Για τα σχολικά τμήματα της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης ( τάξεις: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού) «Παρκ-άροντας Aειφορικά: Ανακαλύπτω και Προστατεύω τους Θησαυρούς του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”:» (πιλοτικό) - Μονοήμερο πρόγραμμα, β) Για τα σχολικά τμήματα της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ) «Παρκ-άροντας Αειφορικά: Ανακαλύπτω και Προστατεύω τους Θησαυρούς του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”:» (πιλοτικό) - Μονοήμερο πρόγραμμα.

 Τα κύρια χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η βιωματική προσέγγιση, η ενεργός συμμετοχή και η εργασία σε ομάδες των μαθητών/τριών. Ειδικότερα οι μαθητές/τριες, συμμετέχοντας στα προγράμματά μας, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, να εκφράσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους καθώς και να επεξεργαστούν, να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν πληροφορίες, να εξάγουν συμπεράσματα και να εξετάσουν κριτικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. : http://kepea-parkou-antoni-tritsi.att.sch.gr. 

Η ημερομηνία της δια ζώσης επίσκεψης θα ορίζεται μετά από επικοινωνία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. με το σχολείο, αφού πρώτα έχει αποσταλεί η επισυναπτόμενη αίτηση. Στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 θα δοθεί προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της έδρας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Από τον Ιανουάριο 2023, η διαδικασία για τις επισκέψεις των σχολικών μονάδων στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. θα ακολουθεί τα προβλεπόμενα από τη σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το ΥΠΑΙΘ. Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. μέχρι σήμερα δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα προβλεπόμενα αναλώσιμα για την ολοκληρωμένη λειτουργία του και την άρτια διεξαγωγή των προγραμμάτων του. Παρόλα αυτά, καταβάλλεται προσπάθεια από την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. τα ανωτέρω προγράμματα να υλοποιηθούν με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες.

 Β. Υποβολή αιτήσεων για εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μ. Πάρκου Α. Τρίτση.

 Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τους στα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα, καλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την επισυναπτόμενη φόρμα αίτησης από 12/10/2022 έως και 19/10/2022, ώστε να προγραμματιστεί και να οργανωθεί έγκαιρα η εκπαιδευτική επίσκεψη. Ο αριθμός των μαθητών/τριών του σχολικού τμήματος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 άτομα. Μετά τον προγραμματισμό της επίσκεψης οι συνοδοί εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. την κατάσταση με τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπογεγραμμένη από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. 

Εάν η εκπαιδευτική επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο συντονιστής/τρια εκπαιδευτικός πρέπει να ενημερώσει και τον/την Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Εκπ/σης που ανήκει. 

Έγγραφο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνη Τρίτση...

Αίτηση συμμετοχής...