Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Καμπάνια ενημέρωσης - κινητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP27 (6 - 18 Νοεμβρίου 2022)

                                       ια να δείτε την καμπάνια πατήστε εδώ ή επάνω στην εικόνα)


Οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Α΄, Γ΄ και Δυτ. Αττικής, δια των Υπευθύνων  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της συνεργατικής πρωτοβουλίας του Τοπικού Δικτύου «Σχολεία για το κλίμα ,νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής» και με αφορμή την  Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP27 που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022, διοργανώνουν καμπάνια ενημέρωσης για την COP27 και κινητοποίησης της σχολικής κοινότητας για συμμετοχή στην Δράση: 

«Σκυταλοδρομία Running Οut of time (ROoT). Ο χρόνος τελειώνει! Αναλαμβάνουμε δράση για το κλίμα!!!!»

Η φετινή Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) έχει ως βασικό στόχο τη συνέχιση της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως αποφασίστηκε και στην COP26 της Γλασκώβης. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς και φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η COP27 πρέπει να καταφέρει να επιτύχει  δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, να ενισχύσει τις προσπάθειες για ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ανταποκριθεί επιτυχώς στην «κλιματική» χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αυξημένων ακραίων καιρικών φαινομένων, η COP27 πρέπει να αναζητήσει και να ανανεώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία το εμβληματικό Σύμφωνο του Παρισιού.

Η εκπαίδευση αποτελεί ένα ζωτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και τον εξοπλισμό των μελλοντικών γενεών με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της COP27 διοργανώνεται η σκυταλοδρομία «Running Out of Time», μια αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χμ. για την κλιματική αλλαγή, από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 μέχρι το Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που θα φιλοξενήσει την COP27. Η σκυταλοδρομία  θα έχει διάρκεια  38 ημερών και θα περάσει από 18 χώρες. Οι δρομείς και ποδηλάτες θα μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27. Η σκυτάλη θα περάσει και από την Ελλάδα και μέσω της Μαραθώνιας Διαδρομής στις 27 Οκτωβρίου θα περάσει από την Ακρόπολη.

            Η καμπάνια ενημέρωσης-κινητοποίησης προτείνεται να κορυφωθεί με τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των σχολείων Πέμπτη 3 Νοεμβρίου  και να συνεχιστεί  και στο  διάστημα 6 - 18 Νοεμβρίου 2022( περίοδος υλοποίησης της COP27)  με ορατές τις εργασίες των σχολείων στο padlet που θα παραμείνει ενεργό όλη τη σχολική χρονιά 2022-23. Είναι σημαντικό να γίνει διάχυση της καμπάνιας τόσο στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην ευρύτερη κοινωνία (γονείς, συγγενείς, φίλους, γειτονιά κλπ).

Επισυναπτόμενα θα βρείτε προτεινόμενες δραστηριότητες και μια σειρά αρχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  1. Καμπάνια ενημέρωσης για την COP27

2.      ppt με σύντομες πληροφορίες για τη σκυταλοδρομία για τα σχολεία  (Πηγή FEE/Foundation for Environmetal Education)

Η παρούσα καμπάνια στηρίχτηκε στο φυλλάδιο «Running Οut of time (ROoT)-School Toolkit» και σε υλικό που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, συντονιστή της Σκυταλοδρομίας στην Ελλάδα (https://eepf.gr/el/).

Περισσότερα για το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής» δείτε στην ιστοσελίδα του https://schools4climate.weebly.com/. Αιτήσεις συμμετοχής στο Δίκτυο στην φόρμα https://forms.gle/ugaP4zuAcroPJPJr7 έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...

Καμπάνια για την COP27...