Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Πρόσκληση για συμμετοχή σχολείων της ΔΠΕ Γ΄ Αθήνας στο Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής» για τη σχολική χρονιά 2022-2023

                             

Συνεχίζεται για δεύτερη σχολική χρονιά η λειτουργία του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΤΔΠΕ) με θέμα: «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής», μια συνεργατική πρωτοβουλία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας (Μαρία Δημοπούλου),  Γ' Αθήνας (Ελένη Νιάρχου)  και  Δυτ. Αττικής (Αλεξάνδρα Τσίγκου). Σκοπός του Τ.Δ. είναι τα μέλη των εκπαιδευτικών ομάδων και της ευρύτερης κοινωνίας να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες  όσον αφορά το παγκόσμιο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος εστιάζοντας στις συνέπειες για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, καθώς και στον μετασχηματισμό του τρόπου σκέψης και του τρόπου ζωής μας.

Η σχολική χρονιά 2021-2022 αφιερώθηκε στην ανάδειξη  της κλιματικής κρίσης και σε προτάσεις δράσεων. Πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημερωτικές συναντήσεις, κατά τις οποίες προσεγγίστηκε το παγκόσμιο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος εστιάζοντας στις συνέπειες για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα προτάθηκαν και σχεδιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς διδακτικές παρεμβάσεις που να ανταποκρίνονται στο ζήτημα αυτό. Για την υποστήριξη του τοπικού δικτύου δημιουργήθηκε εκπαιδευτική ιστοσελίδα με τίτλο «Τα σχολεία δρουν για το κλίμα» https://schools4climate.weebly.com/ , όπου τα σχολεία βρίσκουν εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιημένες δράσεις.

Για τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα ανοίξουν μεταξύ των άλλων τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες, της αξιοποίησης της σχολικής αυλής ως κλιματικό καταφύγιο, της κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Τοπικό Δίκτυο Π.Ε. παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 την ηλεκτρονική φόρμα

https://forms.gle/ugaP4zuAcroPJPJr7  .

Έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...