Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

«Εκδήλωση για το έδαφος και τη Διατροφή στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» με αφορμή τις παγκόσμιες Ημέρες Εδάφους και Βουνού στις 11 Δεκεμβρίου 2016 »

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece, τον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και τον  ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.  οργανώνουν εκδήλωση για το έδαφος και τη Διατροφή με αφορμή τις παγκόσμιες Ημέρες Εδάφους και Βουνού στις 11 Δεκεμβρίου 2016.
            Στόχος είναι η κατανόηση της  σπουδαιότητας  του εδάφους ως κρίσιμου συστατικού του φυσικού συστήματος και της συμβολής του στην ανθρώπινη ευημερία. Το υγιές και ζωντανό έδαφος μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, από τη κλιματική αλλαγή, από τα δηλητήρια στο πιάτο μας.
            [..]Η ξηρά που χρησιμοποιείται για αστικοποίηση είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το έδαφος στην Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές απειλές και υποβάθμιση: σε πάνω από 250.000 τοποθεσίες το έδαφος έχει υποστεί χημική ρύπανση και μόλυνση, σχεδόν τα μισά από τα γεωργικά εδάφη απειλούνται από εξάντληση της οργανικής ύλης τους, δεκάδες εκατομμύρια εκτάρια εδάφους υφίστανται διάβρωση από τον άνεμο και τη βροχή και η ερημοποίηση επεκτείνεται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τις καλλιέργειες σε αυτές πιο ευαίσθητες στη λειψυδρία και σε κλιματικές αλλαγές[…].
O στόχος για την Ελλάδα είναι να συγκεντρωθούν 15.750 υπογραφές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017. Για τον λόγο αυτό γίνεται εκστρατεία υποστήριξης με εθνικό συντονιστή το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece http://naturefriends-gr.blogspot.gr/. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.people4soil.eu/el .
      Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο «Αντώνη Τρίτση» την Κυριακή 11/12/2016 στις 11.15 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στα Γραφεία – Διοίκησης του Πάρκου| ΚΙΒΩΤΟΣ, οδός Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον,
    Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη  φόρμα http://tinyurl.com/h6yrx7d μέχρι την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016. Όλοι όσοι συμπληρώσουν την αίτηση θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξει ενημέρωση.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
1. Από τον Πύργο της Βασιλίσσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης": Λούλα Μαργαρίτη
2. Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (ιστορικό) - Η αξία του εδάφους - people4soil - εκστρατεία στην Ευρώπη για το έδαφος: Θοδωρής Ορεινός
3. Παρουσίαση του θέματος ΚΙΒΩΤΟΣ - Η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στη 12η Μπιενάλε της Βενετίας, 2010: Κώστας Φωτεινάκης
4. Περίπατος στο Πάρκο με χρήση φύλλων εργασίας
5. Βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης πατήστε εδώ...