Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

«Εργαστήριο με θέμα ‘‘1000 ΠΡΟΣΩΠΑ – Μαθαίνω να ζωγραφίζω πορτραίτα με τη μέθοδο της Λωξάντρας Λούκας’’» στη 01/04/2021

                                            


  

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας, Δυτικής Αττικής (δια των ΥΠΕ και ΥΠΘ), Πέλλας (δια της ΥΣΔ) και την ομάδα καλλιτεχνών ¨ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ¨, διοργανώνουν εκπαιδευτικό εξ αποστάσεως εργαστήριο, με θέμα:


‘‘1000 ΠΡΟΣΩΠΑ – Μαθαίνω να ζωγραφίζω πορτραίτα με τη μέθοδο της Λωξάντρας Λούκας’’


Το project 1000 FACES – 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ, προέκυψε από τη Λωξάνδρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down, μέλος της ομάδας ¨ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ¨ και τη μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητές της, μαζί με την κ. Ελένη Δημοπούλου.

Στόχος των εργαστηρίων που διοργανώνονται, είναι η δημιουργία μιας ¨τεράστιας¨ Έκθεσης πορτραίτων, που θα αποτυπώνει μια μοναδική κοινωνία, με διαφορετικούς ανθρώπους.

Βασισμένο στην συμπεριληπτική εκπαίδευση, το εργαστήριο προσδοκά να αναδείξει την αξία δημιουργίας μιας κοινωνίας, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες, θα εμπνέει ασφάλεια και αποδοχή, θα επενδύει στην ευημερία όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, νοητικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Με αυτή την έννοια η συμπεριληπτική εκπαίδευση, έρχεται σε διάλογο με τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων μαθητές διαφορετικών ικανοτήτων καλούνται να συνεργαστούν στη διερεύνηση ενός θέματος. Τα μέλη της ομάδας γνωρίζονται μέσα από τα προσωπικά τους πορτραίτα και το μικρό κείμενο αφήγησης που τα συνοδεύει, θέτοντας στη συνέχεια τους στόχους για το κοινό τους έργο. Η ζωγραφική των πορτραίτων είναι μία τεχνική μέσα από την οποία οι μαθητές μαθαίνουν να μοιράζονται τις σκέψεις τους, μαθαίνουν να μοιράζονται συναισθήματα και αξιοποιώντας την κριτική τους σκέψη, μπαίνουν στα συναισθήματα των συμμαθητών τους, αλλά και των προσώπων που αφηγούνται οι  ιστορίες τους.

Εμψυχωτές του εργαστηρίου θα είναι μέλη της ομάδας ¨ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ¨, μιας ομάδας καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Από το 2008 τα μέλη της ομάδας, διερευνούν τις δυνατότητες της τέχνης που ενώνει τους ανθρώπους, προτείνοντας ένα μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το ¨ανοίκειο¨, το ¨περίεργο¨, το ¨ξένο¨, ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.

Το εργαστήριο, θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 και ώρες: 18.00 έως 20.00, ενώ απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα:  

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSchrdYBEAdTf34Y5x95D3hDh6DfK3w9a5ZTShVqm68aOnwtwQ/viewform , μέχρι τις 26/03/2021.

Έγγραφο Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...

Αφίσα εργαστηρίου...