Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Εκπαιδευτικές δράσεις της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας για την ένταξη των παιδιών - προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας με αφορμή την έναρξη λειτουργίας ΔΥΕΠ με μαθητές προσφύγων από τον χώρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά διοργανώνει, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές δράσεις για την ενημέρωση, ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη των παιδιών - προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Η δομή των δράσεων:
*      Εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία για έννοιες όπως: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ευθύνη, Δικαιοσύνη κλπ
*      Μαθητική καλλιτεχνική έκφραση ζωγραφικής - Έκθεση των έργων στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου
*      Καλλιεργώντας τη συνεργασία μεταξύ μαθητών (ελληνόπουλα - προσφυγόπουλα)
*      Εκδήλωση για το Προσφυγικό
Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τις 10/1/2017 έως τις 3/2/2017 
Αναλυτικά:
Α] «Ας μιλήσουμε για τους πρόσφυγες», οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσής μας καλούνται μέχρι τις 3/2/2017 να μιλήσουν στους μαθητές τους για σπουδαίες έννοιες κι αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευθύνη, η δικαιοσύνη κλπ χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά και την ίδια την σελίδα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όπου εκεί υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για το προσφυγικό, τους θεσμούς και τις πολιτικές γύρω από τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ενδεικτικό υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Η δράση μπορεί να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλου του μήνα
            B] «Χρωματίζουμε τα όνειρά μας – εγώ κι εσύ μαζί», οι μαθητές από τα σχολεία όλης της Διεύθυνσης παίρνουν πινέλα, μπογιές, μαρκαδόρους ή ότι άλλο υλικό επιθυμούν και καλλιτεχνούν με αγάπη και κέφι για να υποδεχθούν τους νέους φίλους τους.
Τα έργα θα στηθούν και θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου από τις 25/1 έως τις 30/1/2017 *.

Πλαίσιο κειμένου: «O ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»Δράσεις σε συνεργασία με τον κ. Σπύρο Μερκούρη και τον Δήμο Χαϊδαρίου

Γ] «Ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών ξεκινάει από τα παιδιά», μαθητές της ΣΤ τάξης του 8ου Δ.Σ. Χαϊδαρίου και μαθητές από το Κέντρο Υποδοχής Σκαραμαγκά στέλνουν παγκόσμιο μήνυμα φιλίας, αδελφοσύνης και πολιτισμού.
Η εκδήλωση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου και με τον κ. Σπύρο Μερκούρη, Πρόεδρο της ΜΚΟ «Ορίζοντες – Ανθρώπινες και Πολιτιστικές Δράσεις»,  ο οποίος έχει αναλάβει δράση με στόχο να διανοίξει δρόμο συνάντησης των ανθρώπων της εκπαίδευσης, της τέχνης και του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο με τη ενεργή συμμετοχή των μαθητών και να στείλει μηνύματα ειρήνης κι αδελφοσύνης.
Η Γκουέρνικα του Πικάσο θα αποτελέσει το σύμβολο της φρίκης του πολέμου και το σημείο σύνδεσης με την τρέχουσα κατάσταση ώστε μικροί μαθητές διαφορετικών πολιτισμών να στείλουν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, φιλίας και πολιτισμού με την ελπίδα να σταματήσει η Οδύσσεια τόσων συνανθρώπων μας που λόγω συνθηκών αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους. Στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου στις 2 και 3/2/2017 οι μικροί μαθητές θα ζωγραφίσουν πάνω σε καμβά διαστάσεων 7.60 Χ 3.90 το διασημότερο έργο του Πάμπλο Πικάσο που περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2/2 και Παρασκευή 3/2/2017 τις πρωινές ώρες στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.
Δ] Εκδήλωση – ενημέρωση για το προσφυγικό με θέμα: «ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Αδάμ Στάμος, ο κ. Σπύρος Μερκούρης, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος κι εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό (Ύπατη Αρμοστεία κλπ).
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει χορωδία με μαθητές από τις τάξεις Ε’  και Στ’  του 3ου Δ.Σ. Χαϊδαρίου και από τη Δομή Σκαραμαγκά και υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Μουσικής του σχολείου κ. Ελευθερίας Κουρούνη θα στείλουν ένα δυνατό και μελωδικό μήνυμα αγάπης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3/2/2017 και ώρα 7μ.μ. στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου.

* Σχετικά με την έκθεση ζωγραφικής σας ενημερώνουμε ότι τα έργα των μαθητών των σχολείων της Διεύθυνσης θα στηθούν και θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου, που στηρίζει τη δράση αυτή, από τις 25/1 έως τις 30/1/2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν ενημερωτικό e mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση elniarchou@gmail.com έως τις 22/1/2017 για την καλύτερη οργάνωση. Η τοποθέτηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από τους δασκάλους των τμημάτων.