Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020



Ενόψει της επερχόμενης λήξης της σχολικής χρονιάς, καταρχάς επιθυμούμε  να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους κατά την υλοποίηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων καθώς και για τη συμμετοχή τους στα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώθηκαν από τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής μας.
Διευκρινίζεται ότι προγράμματα που είχαν ξεκινήσει πριν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας δύνανται να ολοκληρωθούν κατά το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και ότι δραστηριότητες και δράσεις σχετικές με τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μπορούν να συμπεριληφθούν στον απολογισμό.
Σχετικά με τον απολογισμό  των Προγραμμάτων, την υποβολή παραδοτέων και την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων επισημαίνονται τα εξής:

1)              ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν εγκεκριμένα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα απολογισμού των Προγραμμάτων  ως την  Τετάρτη 24 Ιουνίου  2020 στους παρακάτω συνδέσμους:
Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: https://forms.gle/pLXD9FbXgYN6MQez9
Προγράμματα Αγωγής Υγείας: https://forms.gle/E1U9LkMEKLN7QXqW6
Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων: https://forms.gle/LfPUQX7zrjZH6Vwv7
(Σε περίπτωση που η φόρμα δεν ανοίγει, αντιγράψτε το url του συνδέσμου και επικολλήστε το στη γραμμή διεύθυνσης στον φυλλομετρητή σας)

        Επισημαίνεται ότι για κάθε Πρόγραμμα υποβάλλεται ξεχωριστή φόρμα απολογισμού. Σε περίπτωση που το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ομάδα εκπαιδευτικών, η φόρμα θα συμπληρωθεί από κοινού. Μετά τη συμπλήρωση της φόρμας οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν αντίγραφο των απαντήσεών τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Επισημαίνεται ότι η αποστολή αντιγράφων των συμπληρωμένων φορμών αξιολόγησης από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων δεν θα είναι δυνατή, συνεπώς οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να κρατήσουν αντίγραφο του απολογισμού του Προγράμματος/των Προγραμμάτων που υλοποίησαν, θα πρέπει να φροντίσουν να αποθηκεύσουν το σχετικό e-mail που θα λάβουν από την υπηρεσία των φορμών google. Στη συνέχεια μπορούν, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, να αντιγράψουν σε ένα αρχείο word ή να εκτυπώσουν τις απαντήσεις τους.
      
 2) ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
      Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι παρήγαγαν εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή παρακαλούνται να το αποστείλουν στα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή του κατά την υλοποίηση Προγραμμάτων σχετικής θεματολογίας. Σε περίπτωση που το σύνολο των δράσεων και των δραστηριοτήτων του Προγράμματος καθώς και το παραχθέν υλικό έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στoυς Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων τον σχετικό σύνδεσμο (link). Το παραχθέν εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να αποσταλεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

 3) ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Όσον αφορά την έκδοση βεβαιώσεων υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχολικού έτους 2019-2020 ισχύουν τα κάτωθι, σύμφωνα με την ως άνω σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ.:
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κάθε σχολικής μονάδας, οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν στο Σύλλογο Διδασκόντων την αποτίμησή τους, προκειμένου να εντοπίζονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του προγράμματος και να διαχέονται οι καλές πρακτικές μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Ο Συντονιστής/τρια κάθε προγράμματος μεριμνά για την κατάθεση σχετικής έκθεσης αποτίμησης στον/στην αντίστοιχο/η Υπεύθυνο/η Π.Ε./Α.Υ./Π.Θ./Σ.Δ. της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, μέσω του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας.  Η ενημέρωση του/της Υπευθύνου/ης γίνεται εγγράφως ή/και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Για τα προγράμματα που αποδεδειγμένα ολοκληρώθηκαν χορηγείται, μόνο για το τρέχον σχολικό έτος (2019-2020), «Βεβαίωση Υλοποίησης Προγράμματος» από τον/την Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης. 
Ως εκ τούτου, οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων καλούνται να συμπληρώσουν ως την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, την ηλεκτρονική φόρμα επιβεβαίωσης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScy2PfXH1PneSwORO7B7NW3G_uliap5nFBBF6S_cbng-qDpTw/viewform?usp=sf_link .  Στην ηλεκτρονική αυτή φόρμα επισημαίνουν αν όλα τα εγκεκριμένα προγράμματα ολοκληρώθηκαν και σε περίπτωση που  κάποια προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν, είτε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων κατά το τρέχον σχολικό έτος, είτε για άλλους λόγους, γράφουν τους τίτλους των μη υλοποιηθέντων  προγραμμάτων. Ακόμη επισημαίνουν τυχόν αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας των εκπαιδευτικών. Επισημαίνεται ότι αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας των εκπαιδευτικών που υλοποίησαν τα Προγράμματα γίνονται δεκτές μόνον στις περιπτώσεις:
α) εκπαιδευτικών, που αν και συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των εγκεκριμένων Προγραμμάτων δεν τα ολοκλήρωσαν και
β) εκπαιδευτικών, που για υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους αποχώρησαν  από το σχολείο κατά τη διάρκεια της χρονιάς (π.χ. περιπτώσεις αναρρωτικής άδειας, μετακίνησης από την Υπηρεσία, κτλ.) και το Πρόγραμμα συνεχίστηκε με τον εκπαιδευτικό που τους αντικατέστησε.

Επισημαίνεται ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων υλοποίησης Προγραμμάτων είναι η εμπρόθεσμη συμπλήρωση:
·         της ηλεκτρονικής φόρμας απολογισμού των Προγραμμάτων από τους εκπαιδευτικούς και
·         της ηλεκτρονικής φόρμας επιβεβαίωσης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων από τους Διευθυντές/ Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων.