Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Καμπάνια ενημέρωσης –κινητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP26 (1- 12 Νοεμβρίου 2021)


Για να δείτε την καμπάνια ενημέρωσης για την COP26 πατήστε επάνω στη φώτο ή εδώ

Οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης  Α΄, Γ΄ και Δυτ. Αττικής, δια των Υπευθύνων  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος για την κλιματική κρίση και με αφορμή την  Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP26 που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη από 1-12 Νοεμβρίου 2021, διοργανώνουν καμπάνια ενημέρωσης- κινητοποίησης των μαθητών /τριών  με θέμα:

«Νοιάσου για το κλίμα –

Γίνε η αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον!!!»

Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών για την κρισιμότητα της Διάσκεψης και τις επιπτώσεις των αποφάσεων που θα ληφθούν στην αντιμετώπιση  της κλιματικής κρίσης. Ζητούμενο είναι η κινητοποίηση όλων για δράση και υιοθέτηση ενεργειών που συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος με στόχο  την προστασία του πλανήτη μας.

Η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26  θεωρείται από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία του πλανήτη, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πιο ευδιάκριτες από ποτέ. Η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί αισθητά, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, ενώ το καλοκαίρι ο πλανήτης υπέφερε από καταστροφικές πυρκαγιές και ξηρασίες. Επιπλέον προτεραιότητα της Διάσκεψης στη Γλασκώβη αποτελεί η αρωγή στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Η εκπαίδευση αποτελεί ένα ζωτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και τον εξοπλισμό των μελλοντικών γενεών με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

            Η καμπάνια προτείνεται να υλοποιηθεί 1-12 Νοεμβρίου 2021 με ορατές τις εργασίες των σχολείων στο padlet που θα παραμείνει ενεργό όλη τη σχολική χρονιά 2021-22 .

 Είναι σημαντικό να γίνει διάχυση της καμπάνιας τόσο στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην ευρύτερη κοινωνία (γονείς, συγγενείς, φίλους, γειτονιά κλπ). Προτείνεται  ο εμπλουτισμός της καμπάνιας με συζητήσεις στην τάξη των δημοσιευμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάρκεια της Διάσκεψης.  Μετά το τέλος της είναι σημαντικό να σχολιαστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν και να συνεχιστεί η προσπάθεια η υιοθέτησης μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος . 

Επισυναπτόμενα θα βρείτε τα βήματα και μια σειρά προτεινόμενων αρχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

    1. Καμπάνια ενημέρωσης για την COP26
    2. Παρουσίαση COP26  «Το κλίμα μας το μέλλον μας»
    3. COP26 κάρτες συζήτησης
    4. Πρότυπα σχέδια φύλλων δέντρων
    5. Παρουσίαση –Σχολική δράση για το κλίμα - Εργαστήριο
           6. Βίντεο του ΟΗΕ

Η προτεινόμενη ιδέα έχει δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες

WWF-UK https://www.wwf.org.uk/get-involved/schools/forest-of-promises και

Twinkl https://www.twinkl.gr/resource/cop26-lesson-powerpoint-our-planet-our-future-ages-9-11-t-tp-2682420 και παρουσιάζεται εδώ με μικρές προσαρμογές και μετάφραση στα ελληνικά.