Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Εκπαιδευτικές δράσεις της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας για την ενημέρωση των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά την πόλη τους στον Δήμο Αγ. ΒαρβάραςΗ Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει τη δράση ανάδειξης της Ιεράς Οδού με τίτλο: «Ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ξεκινάει με τα παιδιά», μια ιδέα του κ. Σπύρου Μερκούρη, πρόεδρο της οργάνωσης «Ορίζοντες – Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Δράσεις».  Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αγ. Βαρβάρας και τον κ. Σπύρο Μερκούρη, εκπαιδευτικές δράσεις για τη «γνωριμία» των μαθητών με την πόλη τους υπό το πρίσμα πανανθρώπινων αξιών όπως: ειρηνική συνύπαρξη, εμπιστοσύνη, συλλογικότητα, πλουραλισμό και πολυπολιτισμικότητα.  Οι δράσεις θα υλοποιηθούν με τον τίτλο:

Η «πόλις» ως πεδίο οργάνωσης της κοινωνικής ζωής
του ανθρώπου

Σκοπός των δράσεων είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τον ρόλο της πόλης ως τόπο που επικαθορίζει/δημιουργεί τις κοινωνικές εξελίξεις και διαμορφώνει τους μηχανισμούς ανάπτυξης του κοινωνικού πλέγματος. Η Αγ. Βαρβάρα είναι μια πόλη που βασίζεται σε έναν ισότιμο πολιτισμικό πλουραλισμό με απαράβατο όρο τον σεβασμό στις διαφορετικές αξίες που δε θίγουν τις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης. Οι μαθητές θέλουμε να αναγνωρίσουν πόσο σημαντική για το σύνολο της κοινωνίας είναι η πόλη, η οποία καθορίζεται από την ουσιαστική σχέση του όλου προς το μέρος καθώς και τις επιμέρους συνήθειες και συμπεριφορές του.

 
Η δομή των δράσεων:
Η αυλή των θαυμάτων
*      Οι μαθητές ανακαλύπτουν τους ανθρώπους της πόλης (ανθρωπογεωγραφία) και καταγράφουν το αποτύπωμα τους μέσα στην πόλη (εμπορική ανάπτυξη, οικονομικές δραστηριότητες κλπ). Εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους, την ιδιοσυγκρασία τους καθώς και τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια του χρόνου. Διερευνούν την αλληλεπίδραση των κατοίκων μέσα στον κοινωνικό γίγνεσθαι. Εντοπίζουν τις γειτονιές και τις αυλές της πόλης, τις μυρωδιές, τα χρώματα κλπ. Προτείνεται η ανακάλυψη όλων των παραπάνω να γίνει μέσω συνεντεύξεων, φωτογραφιών, ιστοριών, ερωτηματολογίων, καλλιτεχνικών δημιουργιών κλπ
*      Η αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσουν οι μαθητές τη δική τους αυλή των θαυμάτων όπως την ονειρεύονται κι όπως θα θέλανε να ζούνε.
*      Εκπαιδεύονται για πανανθρώπινες αξίες όπως: ενότητα, συνύπαρξη, αδελφοσύνη, συλλογικότητα, συνεργασία/συμμετοχή, εμπιστοσύνη και μιλούν για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ευθύνη, Δικαιοσύνη κλπ
*      Εκδήλωση στο Πάρκο Μητέρας στις 10/6/2017

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τις 24/4/2017 έως τις 11/6/2017