Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

«STOP στην πλαστική και χάρτινη σακούλα μιας χρήσης!!!»

         
  (εγχειρίδιο σε μορφή pdf)
   Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Δ΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται από τη ρύπανση που προκαλεί η  χρήση της πλαστικής σακούλας.  Το θέμα της εκστρατείας είναι:


«STOP στην πλαστική και χάρτινη σακούλα μιας χρήσης!!!





(Ηλεκτρονική μορφή: https://sway.com/arCwgvP42jJF8pV3)    

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και ηθικό χρέος
για όλους μας. Το χρέος να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Συνεπώς ας κάνουμε υπεύθυνες επιλογές για έναν ζωντανό πλανήτη!!!

Η εκστρατεία λαμβάνει υπόψη την παγκόσμια διάσταση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και την ανάγκη συμπεριφοριστικής αλλαγής εκ μέρους των πολιτών καθώς και την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σύμφωνα με τον νόμο που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Απριλίου 2015, (Οδηγία 720/2015) και αφορά τη μείωση, κατά το ήμισυ μέχρι το 2019, της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμ. 180036/952/10-8-2017- ΦΕΚ Β' 2812/10.8.2017,  παύει τη δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές των πλαστικών σακουλών μεταφοράς και απαγορεύει κάθε προωθητική ενέργεια εκ μέρους των εμπόρων που αναιρεί, αμέσως ή εμμέσως, τα προβλεπόμενα για τις σχετικές υποχρεώσεις.

Σκοπός της εκστρατείας:

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας για τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση λεπτών πλαστικών και χάρτινων σακουλών μεταφοράς που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα και την τεράστια ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία 2015/720/ΕΕ για περιβαλλοντικούς λόγους.

 

Στόχοι της εκστρατείας:

  • Κατανόηση του υπάρχοντος προβλήματος και της ανάγκης αλλαγής στάσης και συμπεριφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Ενημέρωση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης χάρτινων και πλαστικών σακουλών μεταφοράς μιας χρήσης
  • Ενημέρωση για τις επιλογές και τις δυνατότητες που υπάρχουν
  • Υιοθέτηση καλών πρακτικών για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών και χάρτινων σακουλών μιας χρήσης
  • Συνειδητοποίηση της επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων
  • Συνειδητοποίηση ότι η συλλογική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση συμβάλλουν στο μέλλον  του πλανήτη
  • Ανάπτυξη αισθήματος προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος
  • Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας

 

Τρόποι υλοποίησης:

Στο συνημμένο εγχειρίδιο εμπεριέχονται πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα της μόλυνσης από τη τσάντα μιας χρήσεως, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων - φύλλων εργασίας όπου ο εκπαιδευτικός δύναται να υλοποιήσει με τους μαθητές του στην τάξη με σκοπό την κατανόηση της ανάγκης μείωσης της χρήσης πλαστικής και χάρτινης σακούλας μιας χρήσης.  
Η εκστρατεία κατά της πλαστικής και χάρτινης σακούλας μιας χρήσης καθώς και η εκστρατεία Μείωσης της Χρήσης Χαρτιού στο Σχολείο είναι αλληλένδετες και ουσιώδης για τη διάσωση του περιβάλλοντος και της ίδιας μας της ζωής. Συνεπώς ας κάνουμε Υπεύθυνες επιλογές για έναν ζωντανό πλανήτη.