Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

«Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΠΕ Καστρίου στις 9-11 Νοεμβρίου 2018»






Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου, στο πλαίσιο του Έργου «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε.) - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», μέσω του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», Άξονας Προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες ΜΕΤ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργανώνει Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών, εισαγωγικό στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2018, με θέμα:
« Περιβαλλοντικές Ιστορίες »
Το σεμινάριο απευθύνεται σε 25 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των διευθύνσεων εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου: Αχαΐας, Γ’ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και σε 25 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των διευθύνσεων εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου: Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Β Αθήνας, Γ Αθήνας.
Η πρόσκληση γίνεται σε όλες τις διευθύνσεις εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου αλλά η τελική επιλογή, βάσει οδηγιών του Υπουργείου, πρέπει να γίνει από 8 διευθύνσεις. Έτσι θα επιλεγούν οι διευθύνσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα είναι αναλογικός. Θα προηγηθούν όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν προηγούμενη επιμόρφωση και σκοπεύουν να υλοποιήσουν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει:
·         Παρασκευή 9/11/2018: Θεωρητικές παρουσιάσεις για το ρόλο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τις εκπαιδευτικές τεχνικές, τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του σχολείου που προλαμβάνει και δημιουργεί και παιχνίδια γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας. (Εισηγητές: Παιδαγωγική ομάδα ΚΠΕ Καστρίου, Μεσσάρης Διονύσης, Φυσικός Msc  - διάρκεια: 3 ώρες)
·         Σάββατο 10/11/2018: Εργαστήριο βασισμένο στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» ως μια περιβαλλοντική ιστορία. Θα υλοποιηθεί σε καστανοδάσος της περιοχής. Χρησιμοποιεί το θέατρο και τη φαντασία κατ αρχήν, αλλά έχει στόχο να μελετήσει ειδικές παραδόσεις και το βιότοπο της περιοχής που θα διεξαχθεί, ώστε τα παραδείγματα να αποκτήσουν εντοπιότητα. Το εργαστήριο θα προκαλέσει δράσεις όπως: η μικροκλίμακα και η μακροκλίμακα μέσα στην φύση,  η εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα,  ο άνθρωπος ως οργανικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος,  η μεταφυσική εξήγηση των φυσικών φαινομένων και ο τρόπος που η φύση δημιουργεί  ιστορίες και η θεραπευτική λειτουργία των βοτάνων. (Εισηγήτρια: Κακουδάκη Τζωρτζίνα, σκηνοθέτης, θεατρολόγος - διάρκεια: 9 ώρες)

·         Κυριακή 11/11/2018: Εισήγηση για την  αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης σε ένα project περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αειφορία (Εισηγήτρια: Γρίλλια Νάγια, Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - διάρκεια: 45’ ) & Παράλληλα εργαστήρια: 1. εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης για την περιβαλλοντική αδικία, 2. Εργαστήριο δημιουργικής γραφής  (Εισηγητές: 1.Γρίλλια Νάγια, Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 2.  Βασίλης Ραΐσης, συγγραφέας - σκηνοθέτης - διάρκεια: 3 ώρες)

Η διαμονή των συμμετεχόντων θα γίνει με έξοδα του ΚΠΕ Καστρίου για όσους προβλέπεται σύμφωνα με την παρακάτω παράγραφο.
Έξοδα διανυκτέρευσης αναγνωρίζονται μόνο όταν η απόσταση από την έδρα τού μετακινούμενου είναι μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, και μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο.  (Ενδεικτικά, η τιμή και για τις δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό στο δασικό χωριό Άνω Δολιανών όπου γίνεται η φιλοξενία, είναι 25 ευρώ).
Το ΚΠΕ θα καλύψει την ημιδιατροφή των συμμετεχόντων για όλες τις μέρες εκτός της τελευταίας.
Αιτήσεις συμμετοχής:
Οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής και να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους μέχρι την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018.
Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στο ΚΠΕ Καστρίου, μέχρι την Παρασκευή  19 Οκτωβρίου 2018, τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα δηλώσουν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν Βεβαίωση Συμμετοχής στο Σεμινάριο. Το τελικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί μετά τη συγκέντρωση των ονομάτων των συμμετεχόντων και μαζί με τους τελικούς πίνακες των Συμμετεχόντων (Τακτικών & Αναπληρωματικών) θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΚΠΕ Καστρίου.