Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

«Προσεγγίζοντας τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για την Αειφορία»






Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το σχολείο μας συναντιέται με την Αειφορία», με τίτλο:
 «Προσεγγίζοντας τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για την Αειφορία»


Σκοπός του  σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τον εμπλουτισμό και επαναπροσδιορισμό των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, με στόχο τον μετασχηματισμό της κουλτούρας της συνεργασίας του σχολείου και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών και των στάσεων εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών/τριών και των ευρύτερων τοπικών τους κοινοτήτων. Μία τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει την εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου δράσης με αναφορές στην περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική διάσταση της Αειφορίας, το οποίο απευθύνεται στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιδρά στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, καθώς και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε κοινές δράσεις.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου  θα διερευνηθούν τρόποι για την ολόπλευρη και πολύ-πρισματική προσέγγιση των θεμάτων ώστε να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες/ουσες τις ποικίλες διαστάσεις της έννοιας της Αειφορίας και την σύγκλισή τους προς τον κοινό στόχο της αλλαγής στάσεων και αξιών των σχολικών κοινοτήτων και της ευρύτερης κοινωνίας. Στο πλαίσιο βιωματικού εργαστηρίου, αξιοποιώντας ένα πολύμορφο εκπαιδευτικό υλικό, θα υποστηριχθούν βιωματικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενεργού πολιτειότητας, έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, ενσυναισθητικές δράσεις και προσεγγίσεις με όχημα την τέχνη, δράσεις προαγωγής της ψυχικής και σωµατικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας, δράσεις προώθησης του πολιτισμού, κλπ. Οι συμμετέχοντες, σε ομάδες και με τη βοήθεια σχετικών φύλλων εργασίας που οι άξονές τους θα προσεγγίζουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγή Υγείας και τα Πολιτιστικά Θέματα, θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν με ποιους τρόπους όλες οι παραπάνω δράσεις μπορούν να συνενωθούν και να διασταυρωθούν υπό το πρίσμα της εκπαίδευσης για την Αειφορία, με απώτερο στόχο την απόκτηση προσωπικών εμπειριών, την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, την προώθηση της διεπιστημονικότητας, καθώς και της θέλησης για συμμετοχή σε δράσεις αναβάθμισης του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος.
  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο  26ο Δ.Σ. Περιστερίου (Φιλικών 63 και Τσαλαβούτα – Περιστέρι/ Χάρτης: https://goo.gl/maps/BUfuZHsFXrS2)  τη Δευτέρα  4 Μαρτίου 2019, ώρα 16:15-20:30, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες  τους/τις εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την έννοια της Αειφορίας και τη δυνατότητά της να λειτουργήσει ως εργαλείο μάθησης των εκπαιδευτικών που θα τους εφοδιάσει με τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες ώστε να ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σημαντικά ζητήματα τοπικού, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
 Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://goo.gl/forms/aVy5DThsAXzcWbvu2 . Πίνακας με τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων/ουσών εκπαιδευτικών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας και το πρόγραμμα του σεμιναρίου πατήστε εδώ...