Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με τίτλο: «Μαθαίνω πώς να εξοικονομώ ενέργεια»





Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο των Δήμων Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) και τη ΔΕΗ Α.Ε., θα πραγματοποιήσουν στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τη ΔΕΗ Α.Ε. με τίτλο:
 «Μαθαίνω πώς να εξοικονομώ ενέργεια»


  Το εν λόγω πρόγραμμα έχει γίνει αποδεκτό για την παιδαγωγική καταλληλότητά του με το αρ. 2/17-01-2019 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. και έχει εγκριθεί για την υλοποίησή του στα σχολεία με το αρ. πρωτ.: Φ1/ΜΚ/8383/11058/Δ7-24-1-2019 της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
          Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και σε τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης ενέργειας στο περιβάλλον, καθώς και η πληροφόρηση για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
          Σχεδιάζουμε μια δυναμική συνεργασία (Εκπαίδευση –Πρωτοβάθμια και Τριτοβάθμια-, Αυτοδιοίκηση, Βιομηχανία, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) με σκοπό να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σημαντικότητα της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς τα παιδιά του σήμερα θα είναι οι πολίτες του αύριο και όταν γίνει συνείδηση η εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη, θα έχει επιτευχθεί το πρώτο μεγάλο βήμα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση οφείλει να ενθαρρύνει την ενεργό πολιτειότητα (active citizenship) μέσα από δράσεις που οι μαθητές δεν είναι απλώς απαθείς παρατηρητές αλλά ενεργοί συνδιαμορφωτές επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων.
          Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης θα έχει διάρκεια μια ώρα, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του σχολείου από επιστημονικά υπεύθυνους του Τμήματος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και πιθανά και κατά το σχολικό έτος 2019-2020, και θα περιλαμβάνει:
1. Προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους την οποία έχει ετοιμάσει η Sustainable Energy Initiatives, της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Συζήτηση και δραστηριότητες κατανόησης βασισμένες στην παραπάνω ταινία.
3. Στους μαθητές θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και αναμνηστικό επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικό με την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, θα δοθούν αφίσες με συμβουλές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σχετικές με καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών για ανάρτηση στις σχολικές τάξεις.
Μετά την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω πώς να εξοικονομώ ενέργεια», το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας θα στείλει ενδεικτικές δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους, εάν και εφόσον το επιθυμούν, ώστε να επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι στόχοι.
Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο https://goo.gl/forms/IJGCf55PDuhH8Bv12 και να συμπληρώσουν τον αριθμό των τμημάτων καθώς και το σύνολο των μαθητών που θα επιμορφωθούν. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η προβολή και η ενημέρωση θα είναι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την οποία θα επισκέπτονται διαδοχικά τα τμήματα που θα επιμορφωθούν. Θα προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, η αποστολή του εγκεκριμένου υλικού κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση του σχολείου.
Σύμφωνα με την έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ., η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Νηπιαγωγείο και στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ του Δημοτικού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους/τις εκπαιδευτικούς της τάξης σε συνεργασία με την ομάδα σχεδιασμού του προγράμματος. Για τον λόγο αυτό, την ημέρα που θα αποσταλεί το υλικό στο σχολείο η ομάδα σχεδιασμού θα προβεί σε σύντομη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα στους συναδέλφους των ανωτέρω τάξεων. Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη της ομάδας σχεδιασμού του προγράμματος.