Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

«Τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού στις 20-22 Μαρτίου 2020»




Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει τριήμερο βιωματικό - επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Άμφισσας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ) στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2020 με θέμα: 
  Περιήγηση «στον «ομφαλό της Γης» και γνωριμία με το οικοσύστημα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού»

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης είναι η κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το οποίο έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία  καθώς αποτελείται από ποικιλομορφία οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων και παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης:
Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Άμφισσας και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ) θα επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς, γνωρίζοντάς τους μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού που στο μεγαλύτερο τμήμα τους είναι μέσα σε πυκνό ελατοδάσος. Οι εκπαιδευτικοί μέσα σ ένα φυσικό τοπίο μεγάλης ωραιότητας, θα ενημερωθούν για τα φυτικά και ζωικά είδη της περιοχής και  τους  γεωμορφικούς σχηματισμούς.
Στη συνέχεια, η επιμόρφωση θα συνεχίσει στην Άνω Αγόριανη, μια πανέμορφη περιοχή που είναι πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο με έλατα, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και κερασιές και τα οποία συνθέτουν ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο. Θα περπατήσουν μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή από την Μάνα  πηγή προς το χωριό όπου θα ενημερωθούν για το ανάγλυφο της περιοχής και τον τρόπο που σχηματίστηκε ο καταρράκτης της Αγόριανης από το Αγοριανίτικο Ρέμα. Ο καταρράκτης δίνει μια ξεχωριστή νότα στο χωριό σχηματίζοντας στην πορεία τους άλλους δύο καταρράκτες.
Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί Θα επισκεφθούν ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στον ελληνικό χώρο, το «Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Βαγονέτο», όπου θα έχουν την ευκαιρία να «μπουν» στη ζωή των μεταλλωρύχων και να επισκεφτούν μια πραγματική υπόγεια στοά στην οποία ο χρόνος ‘πάγωσε’ στα μέσα του 20ου αιώνα. Μία από τις στοές που είχαν διανοιχθεί για την υπόγεια εκμετάλλευση του βωξίτη και η οποία έκλεισε το 1972 λόγω εξάντλησης του ορυκτού.  Επίσης, θα περιηγηθούν στον εκθεσιακό  χώρο μεταλλευτικής ιστορίας, την υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων, καθώς και στη διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας. Το κόστος εισόδου έχει προσδιοριστεί στα 8 ευρώ, τιμή που δίνεται στα μαθητικά εισιτήρια.
Την επόμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, οι εκπαιδευτικοί, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το πανελλήνιο ιερό των Δελφών,  το πιο ξακουστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού.  Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Θανάση Πανάγο, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Άμφισσας.
Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί θα αναχωρήσουν για το γραφικό Γαλαξίδι.  Εκεί θα μάθουν  για την ιστορία της πόλης, την αρχιτεκτονική των κτιρίων καθώς και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, θα επισκεφθούν τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής για να δουν το ηλιακό ρολόι και το ζωδιακό κύκλο που είναι χαραγμένος στο δάπεδο του ναού. Εισδύοντας ο ήλιος από ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα της οροφής συναντά μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας με θαυμαστή ακρίβεια τις αποτυπώσεις του ζωδιακού κύκλου, στο πλακόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Ναυτικό Μουσείο όπου θα δουν ναυτικά όργανα, πίνακες ιστιοφόρων, ακρόπλωρα με ξυλόγλυπτες μορφές, φωτογραφίες και γκραβούρες, ημερολόγια και νηολόγια καραβιών, αντικείμενα που σηματοδοτούν ολόκληρη τη ναυτική ιστορία του τόπου.
Τελευταία στάση του εκπαιδευτικού ταξιδιού θα είναι στη Ναύπακτο όπου θα γνωρίσουν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα , θα δουν τις μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται σε διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί.
Οι εκπαιδευτικοί  που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα  (πατήστε πάνω στη λέξη) έως την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο. Οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν τα έξοδα μετακίνησης (με μισθωμένο λεωφορείο), διαμονής και διατροφής.
 Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης και το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού-βιωματικού σεμιναρίου πατήστε εδώ...