Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

«Εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2019-20» για τα σχολεία της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας



        Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ. αριθμ.  Φ13/17836/Δ7/7-2-2020 εγκύκλιο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.ΑΙ.Θ. - Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, κατά  τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 θα πραγματοποιηθούν από τα Κ.Π.Ε. ημερήσια ή πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως επίσης θα λειτουργήσουν Θεματικά Δίκτυα.

Α) Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας υπάγεται στην εμβέλεια των παρακάτω Κ.Π.Ε.:
1)   Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης
2)   Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας- Τροιζήνας Μεθάνων
3)   Κ.Π.Ε. Λαυρίου
4)   Κ.Π.Ε. Ελευσίνας
5)   Κ.Π.Ε. Κορθίου – Άνδρου
6)   Κ.Π.Ε. Κλειτορίας - Ακράτας
7)   Κ.Π.Ε. Καστρίου Αρκαδίας
8)   Κ.Π.Ε. Νέας Κίου  Αργολίδας
9)   Κ.Π.Ε. Στυλίδας
10)    Κ.Π.Ε. Άμφισσας
11)    Κ.Π.Ε. Υπάτης Φθιώτιδας
12)    Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλας Λέσβου
13)    K.Π.Ε. Σικυωνιών

Προϋπόθεση για την εκπαιδευτική επίσκεψη εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (νυν ΚΕΑ) είναι η εκπόνηση εγκεκριμένου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας ή/και Πολιτιστικών Θεμάτων. Βασικό κριτήριο για την επιλογή του ΚΠΕ από τους/τις εκπαιδευτικούς αποτελεί η συνάφεια του προγράμματος που εκπονούν με τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ, το οποίο αιτούνται να επισκεφθούν.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τις μαθητικές τους ομάδες σε ημερήσιο ή πολυήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (νυν ΚΕΑ), θα πρέπει α) να αποστείλουν την επισυναπτόμενη αίτηση στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Γ΄ Αθήνας μέχρι τις 21/02/2020 β) να συμπληρώσουν άμεσα την ηλεκτρονική φόρμα (πατήστε επάνω στις λέξεις) λόγω της σύντομης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Οι σχολικές μονάδες για κάθε πρόγραμμα που εκπονούν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση επίσκεψης σε δύο (2) ΚΠΕ. Συνεπώς, οι επισκέψεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε σχολική μονάδα, στο πλαίσιο κάθε προγράμματος, είναι δύο (2), μία (1) επίσκεψη σε ΚΠΕ εντός εμβέλειας όπου ανήκει το σχολείο και μία (1) σε ΚΠΕ εκτός εμβέλειας. Για το τρέχον σχολικό έτος οι νομοί εμβέλειας των ΚΠΕ παραμένουν οι ίδιοι (βλ. έγγραφο 154927/Γ7/7-12-2010).
       Πολυήμερο πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων.  
        Οι επισκέψεις των σχολικών ομάδων της Α/θμιας Εκπ/σης στα ΚΠΕ περιλαμβάνονται στις 9 διδακτικές επισκέψεις του σχολικού έτους.
        Περισσότερες πληροφορίες για τα ΚΠΕ (λειτουργία και προγράμματα) καθώς επίσης και για τα ΚΠΕ εκτός εμβέλειας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.kpe.gr.
         Στο επισυναπτόμενο παράρτημα υπάρχει η αίτηση συμμετοχής και ο πίνακας με τα προγράμματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εμβέλειας της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.

Β) Δίκτυα
Τα ΚΠΕ ιδρύουν και συντονίζουν Θεματικά Δίκτυα (Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά, Διεθνή). Σχολικές ομάδες που εκπονούν προγράμματα ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ, μπορούν να εντάσσονται στα Θεματικά Δίκτυα με αίτηση τους στο ΚΠΕ το οποίο συντονίζει το Δίκτυο. Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο του κάθε Δικτύου καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο ένταξης μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του κάθε ΚΠΕ (επισυνάπτεται συνημμένος συγκεντρωτικός πίνακας των Δικτύων).
Για να δείτε τα προγράμματα των ΚΠΕ εμβέλειας κι εκτός εμβέλειας καθώς και τα Θεματικά Δίκτυα που συντονίζουν τα ΚΠΕ, πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο και ανατρέξτε στο παράρτημα την υπ. αριθμ.  Φ13/17836/Δ7/7-2-2020 εγκυκλίου  της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.ΑΙ.Θ. - Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία.