Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων κατά το σχολικό έτος 2020-2021»

 

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας πατήστε εδώ... 

Προτεινόμενα σχέδια εργασία για την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης... ( Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις και ιδέες για τον εκπαιδευτικό ώστε να σχεδιάσει το πρόγραμμά του με βάση τις αρχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καταθέτοντας ενδεικτικά σχέδια ανάπτυξης στις βασικές θεματικές ενότητες της Π.Ε.)

ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

1)      Συμπλήρωση του Εντύπου Υποβολής Προγράμματος από τον/τους εκπαιδευτικό/ούς που πρόκειται να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα. 

2)      Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής Φόρμας Υποβολής Προγράμματος για τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον σύνδεσμο:   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNnon46_bxvnAjQL04v73UG8Tc1eA707vVBfNMIlVw3e8urQ/viewform?usp=sf_link  (σε περίπτωση που ο σύνδεσμος δεν ανοίγει, παρακαλείστε να τον αντιγράψετε και να τον επικολλήσετε στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας).

 

1)      Κατάθεση του Εντύπου Υποβολής Προγράμματος στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας ή Πολιτιστικών Θεμάτων).

 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ : έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

·         Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του Προγράμματος είναι η ορθή συμπλήρωση του Εντύπου Υποβολής, ιδίως όσον αφορά τους παιδαγωγικούς σκοπούς και στόχους καθώς και τη μεθοδολογία υλοποίησης του Προγράμματος.

·         Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων οφείλουν να ελέγξουν ότι ο αριθμός των Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει κάθε εκπαιδευτικός δεν υπερβαίνει τα τρία, καθώς και ότι σε κάθε πρόγραμμα δεν συμμετέχουν περισσότεροι από τρεις εκπαιδευτικοί.

·         Αλλαγές όσον αφορά τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς δεν είναι δυνατόν να γίνουν ύστερα από την υποβολή των εντύπων, εκτός από την περίπτωση που για υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους αποχωρούν από το σχολείο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον εκπαιδευτικό που τους αντικαθιστά.

·         Το Έντυπο Υποβολής Προγράμματος θα πρέπει να υπογράφεται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Όταν κατατεθεί θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο της πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων (επισημαίνεται ότι υποβάλλεται ένα αντίγραφο ανά σχολική μονάδα για όλα τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και όχι για κάθε ένα ξεχωριστά). 

·         Το Έντυπο θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα τον Αριθμό Πρωτοκόλλου και τον Αριθμό Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων.

 ΟΦΕΛΗ ΑΠO ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ  ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

      Η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε κατά την τρέχουσα περίοδο καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας και πολιτισμού, που χρειάζεται να επιλυθούν με γνώμονα τις αρχές της Αειφορίας. Έτσι, παρ’ όλο που η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων περιορίζει ως ένα βαθμό τις δυνατότητες ουσιαστικής αλληλόδρασης  των μελών των ομάδων, ωστόσο τα οφέλη από την υλοποίηση ΠΣΔ, όπως η ενίσχυση της μαθητικής πρωτοβουλίας και αυτενέργειας, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, η προώθηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη και η αισθητική καλλιέργεια, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για την ψυχική τόνωση των μαθητών/τριών που βιώνουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, όσο και για την θωράκισή τους με δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέρχονται μελλοντικά σε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις.