Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

«Πρόσκληση συμμετοχής σε Δράση Μαθητικής Έκφρασης και Δημιουργίας με θέμα: “Δώσε αίμα... Σώσε μια ζωή!”»

 


Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αιμοδοσίας της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας κ. Ασπασία Συρτάρη,  διοργανώνουν δράση Μαθητικής Έκφρασης & Δημιουργίας, με θέμα:

«Δώσε αίμα ... Σώσε μια ζωή!»


Σκοπός της δράσης είναι να  εμφυσήσει στους/στις μαθητές/τριες την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.  Για όλους τους ανθρώπους το αίμα είναι πολύτιμο. Για μερικούς όμως είναι και αναγκαίο! Η αιμοδοσία είναι από τα σημαντικότερα δώρα που μπορεί να χαρίσει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλον. Είναι μια διαδικασία εύκολη, μη επίπονη, αλλά πάνω απ’ όλα σημαντική για τους συνανθρώπους μας.

 

Στο πλαίσιο της ως άνω δράσης οι εκπαιδευτικοί καλούνται:

Ø  να υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας, ως μίας αυτονόητης και φυσιολογικής διαδικασίας που αρμόζει στη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του.

Ø  να ενθαρρύνουν τους/τις  μαθητές/τριες να δημιουργήσουν ατομικά ή ομαδικά εικαστικά έργα. Τα έργα των μαθητών/τριών θα εκφράζουν, μέσα από τη δύναμη των εικόνων και της τέχνης, το μήνυμα πως η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια προσφορά ανθρωπιάς που μπορεί μονάχα με μία σύντομη ”στάση” να χαρίσει ζωή και ελπίδα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Οι μαθητές/τριες εκτός από την δημιουργική – καλλιτεχνική έκφραση θα  προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα στέλνοντας, μέσω λεζάντας ή σύντομου μηνύματος (σλόγκαν) ένα  ηχηρό μήνυμα ότι η εθελοντική αιμοδοσία οφείλει να αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας, σύμβολο αλτρουισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς αγάπης. Μαθητικά έργα θα αποτελέσουν τις αφίσες για την εθελοντική αιμοδοσία, που διοργανώνει η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας για την Τράπεζα Αίματος την οποία διατηρεί. 


 Μέσα από τη δράση αυτή επιτυγχάνονται ποικίλα παιδαγωγικά οφέλη:
·         καλλιεργείται η δημιουργικότητα των μαθητών/τριών και προωθείται η καλλιτεχνική έκφραση
·         οι μαθητές/τριες αντιλαμβάνονται τη δύναμη της τέχνης ως μέσου έκφρασης κοινωνικών μηνυμάτων και
·         αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής και δημιουργικής σκέψης, απαραίτητες για την ανάληψη δράσης εκ μέρους τους ως ενεργών πολιτών. 

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας με τις αναλυτικές οδηγίες συμμετοχής πατήστε εδώ...