Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΠΕ Δραπετσώνας με θέμα: «17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: η περίπτωση της ισότητας των φύλων μέσα από τα λαϊκά παραμύθια»

          

    Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, δια  των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Δραπετσώνας, το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, το 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής (ΣΕΕ Αειφορίας), τις Διευθύνσεις: Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά, Β/θμιας Εκπ/σης ΠειραιάΑ/θμιας Εκπ/σης B΄ Αθήνας, A/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας και Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων,  προτίθεται να υλοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:



    Το σεμινάριο γίνεται εξ’ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex και έχει διάρκεια 7 εβδομάδων (20 διδακτικών ωρών). Η πρώτη συνάντηση είναι την Τετάρτη 3/11 και ώρα 18. 30 – 20.30. Η τελευταία την Τετάρτη 22/12 και ώρα 18.30-20.30. Την Τετάρτη 17/11 δεν θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο. 
    Ενώ είναι αναμφισβήτητη η πρόοδος που έχει σημειωθεί παγκόσμια ως προς τη χειραφέτηση των γυναικών, και αδιαφιλονίκητη η κατοχύρωσή της ως θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και βία σε κάθε μέρος του κόσμου, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Από τη σκοπιά αυτή, η ισότητα των φύλων αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα για ένα βιώσιμο μέλλον και εντάσσεται στην Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ ως ένας από τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με την μείωση των ανισοτήτων, την αξιοπρεπή εργασία, τους ισχυρούς θεσμούς, την ποιοτική εκπαίδευση, την μηδενική φτώχεια και πείνα κλπ.

    Ένα  εξαιρετικά  χρήσιμο  διδακτικό  εργαλείο για  την  προώθηση  της  ισότητας  των  φύλων    είναι    το    λαϊκό    παραμύθι.   Η  συλλογική  σοφία που  το  περιβάλλει,  ο συμβολικός  του  λόγος,  το φανταστικό του υπόβαθρο, η   ανατρεπτική  και αντισυμβατική  δομή του, το  καθιστούν  ένα σημαντικό διδακτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της φαντασίας, την ενίσχυση του προφορικού και γραπτού λόγου, την καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης.  Μέσα από τη μορφή των «δυνατών γυναικών» που συνεργάζονται και τα καταφέρνουν, οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με αξίες όπως του αλληλοσεβασμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της μείωσης των ανισοτήτων, της συνεργασίας και της κοινής ευθύνης. Το παραμύθι  στο  σχολείο  μπορεί να  μελετηθεί διαθεματικά-διεπιστημονικά  μέσω  σχεδίων εργασίας,  να  αξιοποιηθεί ως εργαλείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αλλά και να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για την κατανόηση του σύνθετου χαρακτήρα των ζητημάτων της αειφορίας και των 17 Στόχων της ΒΑ του ΟΗΕ.

                                              Πρόγραμμα Σεμιναρίου:

17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: η περίπτωση της ισότητας των φύλων μέσα από τα λαϊκά παραμύθια

(κάθε Τετάρτη 3/11-22/12/2021, 18.30-20.30)


1η συνάντηση: Τετάρτη 3/11: Εισαγωγή στη στοχοθεσία του σεμιναρίου: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ισότητα των φύλων. Αποσαφήνιση όρων: Λαογραφία-Λαϊκός πολιτισμός-Άυλη πολιτιστική κληρονομιά –Είδη προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας.

2η συνάντηση: Τετάρτη 10/11: Αξιοποίηση λαϊκού πολιτισμού στην εκπαίδευση.

3η συνάντηση: Τετάρτη 24/11: Λαϊκά παραμύθια που αίρουν τα έμφυλα στερεότυπα: Θεατρολογία-Αφήγηση (δραστηριότητες που προωθούν την ισότητα μέσα από το παραμύθι)

4η συνάντηση: Τετάρτη 1/12: Λαϊκά παραμύθια που αίρουν τα έμφυλα στερεότυπα: ψηφιακές εφαρμογές (ψηφιακό παιχνίδι/ψηφιακές δεξιότητες)

5η συνάντηση: Τετάρτη 8/12: Λαϊκά παραμύθια που αίρουν τα έμφυλα στερεότυπα: τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

6η συνάντηση: Τετάρτη 15/12: Λαϊκά παραμύθια που αίρουν τα έμφυλα στερεότυπα: η ανάδειξη των αλληλεπιδράσεων των 17 Στόχων της ΒΑ του ΟΗΕ μέσα από την ισότητα των φύλων

7η συνάντηση: Τετάρτη 22/12: Ανατροφοδότηση/Παραγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τους/τις ίδιους/ες επιμορφούμενους/ες και παρουσίαση. Κλείσιμο σεμιναρίου/Αξιολόγηση.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/fHpgwmrM9FVkDCjQ6 έως τις 8/10/2021.

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας πατήστε εδώ...

Για να δείτε το έγγραφο του ΚΠΕ Δραπετσώνας πατήστε εδώ...