Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για δανεισμό εκπαιδευτικών σάκων του προγράμματος "ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣR" για το σχολικό έτος 2021-2022

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας συμμετέχει για όγδοη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες», δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων. Οι σάκοι προς δανεισμό καλύπτουν 25 θέματα, τέσσερα από τα οποία, προσαρμοσμένα στις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, εισάγονται για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Το νέο θέμα  200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,  που υποστηρίζεται από χορηγία της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», απευθύνεται σε μαθητές Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού. Ξεκινώντας από την Ελληνική Επανάσταση, περιλαμβάνει λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία γνώσεων Ελλήνων συγγραφέων, τα οποία παρουσιάζουν πολυπρισματικά την πορεία της χώρας μας τα τελευταία διακόσια χρόνια, από το 1821 ως τις μέρες μας. Το θέμα «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ», μαζί με τα θέματα ΑΘΗΝΑ, ΤΕΧΝΗΘΕΑΤΡΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ υποστηρίζουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων για την υλική και άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ), καθώς και Περιβαλλοντικά και Πολιτιστικά Προγράμματα αντίστοιχης θεματολογίας.  
Η βαλίτσα Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ για μαθητές Γ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού δημιουργήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση,  ενώ το θέμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ   απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού. Επιπλέον θέματα που εντάσσονται στην ενότητα ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, αλλά και σε θεματικές ενότητες των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι τα εξής: ΚΗΠΟΙ, ΝΕΡΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΕΝΔΡΑ & ΔΑΣΗΖΩΑ  (για Δημοτικό).
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ (Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού) και τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (Νηπιαγωγείο, Α’, Β’ Δημοτικού) συνδέονται με τα εργαστήρια της θεματικής ενότητας ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Ακόμη, τα θέματα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ υποστηρίζουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων γύρω από το ΕΥ ΖΗΝ, καθώς και τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας αντίστοιχης θεματολογίας, ενώ τα θέματα ΟΛΟΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ευαισθητοποιούν τα παιδιά γύρω από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ,  (για Δημοτικό) ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων αντίστοιχης θεματολογίας.
Άλλα θέματα του προγράμματος είναι τα εξής: ERIC CARLE (Νηπιαγωγείο), ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (Νηπιαγωγείο, Α’ Δημοτικού), ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (για Δημοτικό). Τέλος οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου και της Α΄ Δημοτικού  μπορούν να απολαύσουν τα πρώτα τους βιβλία στα Αγγλικά ΜΥ FIRST BOOKS ON WHEELS, ενώ τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα ταξιδέψουν ανά τον κόσμο με το θέμα TRAVELLING AROUND THE WORLD.
Οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Δ/νσης Π.Ε.  Γ΄ Αθήνας που επιθυμούν να δανειστούν τους εκπαιδευτικούς σάκους, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα (πατήστε πάνω στον σύνδεσμο) μέχρι τις 14/10/2021 για όλες τις περιόδους δανεισμού. Οι σάκοι δανείζονται για 4 εβδομάδες σε κάθε σχολείο. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν λάβει μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα προηγούμενα σχολικά έτη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκεφτούν τον  ιστότοπο www.vivliaserodes.gr, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας πατήστε εδώ...