Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«Ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) για το σχολικό έτος 2016-2017 και τα Θεματικά Δλικτυα των ΚΠΕ»





Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 200064/Δ2–23-11-2016 εγκύκλιο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. , κατά  τη διάρκεια του  σχολικού έτους 2015-2016 θα πραγματοποιηθούν από τα Κ.Π.Ε. ημερήσια ή πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα και συντονίζονται από τα Κ.Π.Ε. Θεματικά Δίκτυα ΠΕ.

Α) Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας υπάγεται στην εμβέλεια των παρακάτω Κ.Π.Ε.:
1)    Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης
2)    Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας- Τροιζήνας Μεθάνων
3)    Κ.Π.Ε. Λαυρίου
4)    Κ.Π.Ε. Ελευσίνας
5)    Κ.Π.Ε. Κορθίου – Άνδρου
6)    Κ.Π.Ε. Κλειτορίας - Ακράτας
7)    Κ.Π.Ε. Καστρίου Αρκαδίας
8)    Κ.Π.Ε. Νέας Κίου  Αργολίδας
9)    Κ.Π.Ε. Στυλίδας
10)   Κ.Π.Ε. Άμφισσας
11)   Κ.Π.Ε. Υπάτης Φθιώτιδας
12)   Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλας Λέσβου

Προϋπόθεση για την εκπαιδευτική επίσκεψη εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) είναι η εκπόνηση εγκεκριμένου Περιβαλλοντικού Προγράμματος.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τις μαθητικές τους ομάδες σε ημερήσιο ή πολυήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), θα πρέπει α)να αποστείλουν την επισυναπτόμενη αίτηση στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας κ. Ελένη Νιάρχου μέχρι τις 02-12-2016 στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα http://tinyurl.com/h2zdf8u  λόγω της σύντομης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στα ΚΠΕ.
Η αίτηση υποβάλλεται από το/τη Συντονιστή/στρια του κάθε Προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί στην επιλογή του ΚΠΕ που θα ήθελαν να επισκεφθούν, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη συνάφεια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ, το οποίο αιτούνται να επισκεφθούν.
       Πολυήμερο πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων.  
        Κάθε σχολείο για κάθε πρόγραμμα που εκπονεί, έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση επίσκεψης σε δύο ΚΠΕ. Συνεπώς, οι επισκέψεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε σχολείο, στο πλαίσιο κάθε προγράμματος είναι δύο: μία (1) σε ΚΠΕ εντός της εμβέλειας του οποίου το σχολείο ανήκει, και μία (1) σε ΚΠΕ εκτός εμβέλειας.
        Οι επισκέψεις των σχολικών ομάδων της Α/θμιας εκπ/σης στα ΚΠΕ περιλαμβάνονται στις 9 διδακτικές επισκέψεις.
       
Β) Δίκτυα
Τα ΚΠΕ ιδρύουν και συντονίζουν Θεματικά Δίκτυα (Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά, Διεθνή). Σχολικές ομάδες που εκπονούν προγράμματα ΠΕ μπορούν να εντάσσονται στα Θεματικά Δίκτυα που έχουν ίδια θεματολογία με το πρόγραμμα ΠΕ που υλοποιείται, με αίτηση τους στο ΚΠΕ το οποίο συντονίζει το δίκτυο. Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο του κάθε Δικτύου καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο ένταξης μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του κάθε ΚΠΕ (επισυνάπτεται συνημμένος συγκεντρωτικός πίνακας των δικτύων).
Για να δείτε τα προγράμματα των ΚΠΕ εμβέλειας κι εκτός εμβέλειας καθώς και τα Θεματικά Δίκτυα που συντονίζουν τα ΚΠΕ παρακαλώ πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο και ανατρέξτε στο παράρτημα του εγγράφου https://drive.google.com/file/d/0Bz6Nt1ZNI_bCODRvMUJUbnl6T1E/view